Przepis i sposób przygotowania na: Mleczne mini bułeczki z jagodami i cukrem
Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, cukier i sól, wymieszać.
Mleko podgrzać z masłem, odstawić do wystudzenia.
Do mąki dodać żółtko oraz mleko z masłem.
Wyrobić jednolite, odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić/ pokroić na np. 15 małych kawałków.
Każdy kawałek rozwałkować cienko, na środku położyć łyżeczkę jagód, oprószyć cukrem.
Jeden z boków ciasta nałożyć na owoce, zwinąć w rulon a następnie boki skleić ze sobą pod spodem tworząc okrągłą bułeczkę. Sok z cytryny wymieszać z wodą, płynem posmarować wierzch każdej bułeczki, oprószyć obficie cukrem.
Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.