Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczne mini bułeczki z jagodami i cukrem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Delikatne, mleczne bułeczki wypełnione jagodami oraz posypane obficie cukrem. Świetnie smakują ze szklanką mleka czy też kakao. Bułeczki są dość słodkie wiec jak najbardziej zaspokoją ochotę na słodycze oraz pierwszy głód.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 500 g
drożdże suche 7 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mleko 0.7 szklanki
masło 82% 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka

Dodatkowo:

jagody 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyżka
woda 2 łyżki
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczne mini bułeczki z jagodami i cukrem

Ciasto:

Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, cukier i sól, wymieszać.
Mleko podgrzać z masłem, odstawić do wystudzenia.
Do mąki dodać żółtko oraz mleko z masłem.
Wyrobić jednolite, odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz do wyrośnięcia.


Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić/ pokroić na np. 15 małych kawałków.
Każdy kawałek rozwałkować cienko, na środku położyć łyżeczkę jagód, oprószyć cukrem.
Jeden z boków ciasta nałożyć na owoce, zwinąć w rulon a następnie boki skleić ze sobą pod spodem tworząc okrągłą bułeczkę. Sok z cytryny wymieszać z wodą, płynem posmarować wierzch każdej bułeczki, oprószyć obficie cukrem.
Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak