Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
BISZKOPT
-
jajko
5 szt -
mąka pszenna typ 650
6 łyzek -
mąka ziemniaczana
1 łyzka -
cukier
1 szkl -
proszek do pieczenia
1,5 łyzeczki -
kakao
2 łyzki -
sól
1 szczypta
MASA WANILIOWA
-
mleko
0,5 szkl -
cukier
0,5 szkl -
masło
250 g -
cukier wanilinowy
1 op -
mleko w proszku
2 szkl
DODATKOWO
-
wiórki kokosowe
50 g -
czekolada gorzka
1 szt
Sposób przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier.
Do ubity dodajemy żółtka, mieszamy.
Wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.35 minut.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.
MASA:
Mleko gotujemy z cukrami, studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie powoli wlewamy ostudzone mleko z cukrami.
Stopniowo wsypujemy mleko w proszku nie przerywając miksowania.
CAŁOŚĆ:
Na przestudzony biszkopt wykładamy 3/4 masy waniliowej, posypujemy prażonym kokosem.
Przykrywamy drugim blatem kakaowym, dociskamy i smarujemy resztą masy.
Całość obficie posypujemy kokosem i posiekaną czekoladą.
Wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Smacznego!
Komentarze (16)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (6)