Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczna kanapka

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka tortowa 6 łyżek
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Krem

mleko 1/2 szkl
mleko w proszku 2 szkl
cukier 3/4 szkl
masło 250 g
cukier waniliowy 3 łyżki

Polewa

czekolada mleczna 150 g
mleko 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczna kanapka

1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wym. 23x33cm. Piec 40 min w temp. 170st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

2. Zwykłe mleko i cukry zagotować, przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Na przemian dodawać zwykłe, przestudzone mleko oraz to w proszku. Masą przełożyć ciasto.

3. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Schłodzić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna20 05.12.2014 12:37
pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak