Mizeria ogórkowo- sałatkowa

Mizeria ogórkowo- sałatkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata

    1 główka
  • ogórki

    2 duże
  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • śmietana 12%

    4 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mizeria ogórkowo- sałatkowa foto
Sałatę opłukac i poszarpać na małe kawalki (nie ciąć nożem!).
Krok 2 - Mizeria ogórkowo- sałatkowa foto
Ogórki opłukac i obrać ze skórki,a następnie zetrzeć na plasterki na tarce. Ogórki lekko posolic i odstawic na kilka minut, aby puściły sok. W małej miseczce przygotować sos- śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić cukrem i pieprzem.
Krok 3 - Mizeria ogórkowo- sałatkowa foto
Gdyby ktoś wolal bardziej lub mniej słodkie/ kwaśne dodaje mniej lub wiecej cukru/ soku z cytryny. Gdy ogórki puszczą sok, połaczyc je z poszarpaną sałata i zalać smetaną. Wymieszać. Przygotowywac tuz przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbarella 25.06.2012 16:55
najlepsza obiadówka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat