Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane pomidory i bakłażan z kaszą bulgur

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Danie sprawdzi się jako przekąska, lunch, a nawet obiad lub kolacja w letnie upalne dni.

Składniki:

Składniki

kasza bulgur 100 g
świeży pomidor 8 sztuk
bakłażan 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
ser mozarella 1 kawałek
świeża kolendra 1 pęczek
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane pomidory i bakłażan z kaszą bulgur

Kaszę bulgur ugotować w wodzie według opisu na opakowaniu.

Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 3-4 mm, posypać solą i odstawić aż puści sok.

Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

Z pomidorów odciąć wierzołek i wydrążyć środek.

Marchewkę, cebulę, czosnek oraz resztki bakłażana poddusić na oleju. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą Curry Prymat.

Wymieszać kaszę z przyprawionymi warzywami. Posiekać kolendrę i dodać do farszu.

Pomidory nadziewać farszem i układać w foremce na przemian z zrolowanym plastrem bakłażana wypełnionym farszem.

Całość posypać wiórkami sera mozarella i zapiekać w piekarniku przez 30-40 minut w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak