Mix pomidorów i bakłażana zapiekany z kaszą bulgur

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Danie sprawdzi się jako przekąska, lunch, a nawet obiad lub kolacja w letnie upalne dni.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kasza bulgur

    100 g
  • świeży pomidor

    8 sztuk
  • bakłażan

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    2 łyżeczki
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
  • ser mozarella

    1 kawałek
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę bulgur ugotować w wodzie według opisu na opakowaniu.

Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 3-4 mm, posypać solą i odstawić aż puści sok.

Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

Z pomidorów odciąć wierzołek i wydrążyć środek.

Marchewkę, cebulę, czosnek oraz resztki bakłażana poddusić na oleju. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą Curry Prymat.

Wymieszać kaszę z przyprawionymi warzywami. Posiekać kolendrę i dodać do farszu.

Pomidory nadziewać farszem i układać w foremce na przemian z zrolowanym plastrem bakłażana wypełnionym farszem.

Całość posypać wiórkami sera mozarella i zapiekać w piekarniku przez 30-40 minut w 170 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat