Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
kasza bulgur
100 g -
świeży pomidor
8 sztuk -
bakłażan
1 sztuka -
marchewka
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
Przyprawa curry orientalna Prymat
2 łyżeczki -
sól
2 szczypty -
pieprz
2 szczypty -
ser mozarella
1 kawałek -
świeża kolendra
1 pęczek -
olej
2 łyżki
Sposób przygotowania
Kaszę bulgur ugotować w wodzie według opisu na opakowaniu.
Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 3-4 mm, posypać solą i odstawić aż puści sok.
Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Z pomidorów odciąć wierzołek i wydrążyć środek.
Marchewkę, cebulę, czosnek oraz resztki bakłażana poddusić na oleju. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą Curry Prymat.
Wymieszać kaszę z przyprawionymi warzywami. Posiekać kolendrę i dodać do farszu.
Pomidory nadziewać farszem i układać w foremce na przemian z zrolowanym plastrem bakłażana wypełnionym farszem.
Całość posypać wiórkami sera mozarella i zapiekać w piekarniku przez 30-40 minut w 170 stopniach.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się