Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mistrz Smaku poleca: Łosoś pieczony ze szpinakiem, odc. 10

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mistrz smaku poleca TVN
5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

łosoś filet 160 g 4
Chrzan śmietankowy Smak 4 łyżki

Marynata

olej z suszonych pomidorów 4 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat 3 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżki

Farsz

szpinak 500 g
suszone pomidory 6 sztuk
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
tymianek 1 łyżeczka
ser feta 100 g tarty
masło klarowane 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mistrz Smaku poleca: Łosoś pieczony ze szpinakiem, odc. 10

Przygotowujemy marynatę, łącząc olej z suszonych pomidorów, musztardę rosyjską i pieprz cytrynowy. Łososia nacinamy wzdłuż i dokładnie marynujemy. Tak przygotowaną rybę odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w pióra. Delikatnie podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. Dodajemy umyty szpinak, pokrojone w paseczki suszone pomidory i doprawiamy do smaku tymiankiem. Mieszamy i przekładamy do miski. Dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser feta i ponownie mieszamy.
Łososia faszerujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym 180°C.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Podajemy z chrzanem śmietankowym. Możemy udekorować ulubionymi kiełkami lub listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.12.2017 12:59
Bardzo smaczna rybka :)
Bożena Matuszczyk 13.12.2017 22:13
Pyszna rybka, super przepis.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak