Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MISIOWY TORCIK DLA MALUCHÓW

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
ocet 2 łyżeczki
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

KREM BUDYNIOWY

żółtko jajek 4 szt
masło 500 g
mleko 2% 2 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt
mąka ziemniaczana 4 łyżki
kakao 1 łyżka

POLEWA CZEKOLADOWA

czekolada mleczna 2 tabliczki
masło 50 g
śmietana kremówka 50 g

DODATKI

kolorowa posypka
czekoladowe misie

Porada

Jeżeli nie chcemy, by biszkopt opadł, nie smarujmy tortownicy tłuszczem. Zawsze używajmy papieru do pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: MISIOWY TORCIK DLA MALUCHÓW

Kroki postępowania

1
Jajka dokładnie myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy ocet i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - MISIOWY TORCIK DLA MALUCHÓW foto
2
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wyrośnięte żółtka stopniowo dodajemy do białek i miksujemy.
Krok 2 - MISIOWY TORCIK DLA MALUCHÓW foto
3
Mąkę tortową, kartoflankę oraz resztę proszku przesiewamy przez sito, powoli dodajemy do masy i delikatnie mieszamy silikonową łyżką.
Ciasto biszkoptowe wylewamy na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Gotowy biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3 - MISIOWY TORCIK DLA MALUCHÓW foto
4
Do ½ szklanki mleka dodajemy żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszane z mlekiem żółtka. Gotujemy do momentu powstania budyniu.
Krok 4 - MISIOWY TORCIK DLA MALUCHÓW foto
5
Miękkie masło ucieramy na gładką masę, dodajemy wystudzony budyń i kakao.
Krok 5 - MISIOWY TORCIK DLA MALUCHÓW foto
6
Biszkopt kroimy na dwa spody, przekładamy kremem czekoladowym. Krem nakładamy również na górną powierzchnię tortu, rękawem cukierniczym dekorujemy boki i krawędzie.
Czekoladę rozpuszczamy z gorącej kąpieli wodnej, dodajemy masło, kremówkę i mieszamy. Gotową polewę wylewamy na tort. Układamy czekoladowe misie, dekorujemy kolorową posypką i chłodzimy w lodówce.

Krok 6 - MISIOWY TORCIK DLA MALUCHÓW foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.06.2015 11:56
fajny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak