Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miś z kremem bananowo śmietanowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4
cukru 12 dag
cukru waniliowego 1 torebka
kakao 1 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mąki pszennej 5 dag
mąki ziemniaczanej 5 dag
Krem:
banan 1
śmietany kremówki 200 ml
Do dekoracji:
surowej masy marcepanowej 20 dag
kakao 1 łyżka
cukru pudru 15-20 dag
barwniki spożywcze
pisak cukrowe
kolorowe pastylki czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Miś z kremem bananowo śmietanowym

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić z 4 łyżkami wody, dodać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, utrzeć. Dzięki ucieraniu masa nabiera objętości i wyraźnie jaśnieje. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, wyłożyć na utarte żółtka. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito bezpośrednio na masę. Całość ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. Piec 10-15 minut w temp 190-200stC. Upieczony biszkopt zostawić na blasze kilka minut, a następnie wyjąc na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć papier, ciasto ostudzić. Zimny biszkopt ostrożnie rozkroić w poprzek na dwa placki. Ze sztywnego kartonu wyciąć figurkę misia, odpowiadającą wielkością rozmiarom ciasta. Biszkoptowe placki ułożyć jeden na drugim, przykryć szablonem, ostrym nożem wykroić potrzebny kształt. Przygotować krem: banan rozgnieść widelcem lub zmiksować na piure. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z musem bananowym. Grubą warstwę kremu rozsmarować na spodzie ciasta. Masę marcepanową zagnieść z kakao i 2 łyżeczkami cukru pudru. Rozpłaszczyć dłonią, ułożyć miedzy dwoma kawałkami przezroczystej folii i cieniutko rozwałkować. Na przygotowanym marcepanie ułożyć szablon, ostrym nożem wykroić kontury misia, ostrożnie przełożyć na ciasto, posmarować rozpuszczoną polewą. Resztą cukru pudru utrzeć z odrobiną wody i kilkoma kroplami barwnika na gęsty lukier. Na marcepanie namalować lukrem koszulkę i spodenki misia. Pisakiem cukrowym namalować misiowi oczy, nos i buzię. Dodatkowo można obrysować kontury spodni i koszulki. Do wilgotnego lukru przykleić guziczki i kolorowych pastylek czekoladowych

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak