Miś z kremem bananowo śmietanowym

Miś z kremem bananowo śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajko

    4
  • cukru

    12 dag
  • cukru waniliowego

    1 torebka
  • kakao

    1 łyżka
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąki pszennej

    5 dag
  • mąki ziemniaczanej

    5 dag
  • Krem:

  • banan

    1
  • śmietany kremówki

    200 ml
  • Do dekoracji:

  • surowej masy marcepanowej

    20 dag
  • kakao

    1 łyżka
  • cukru pudru

    15-20 dag
  • barwniki spożywcze

  • pisak cukrowe

  • kolorowe pastylki czekoladowe

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Miś z kremem bananowo śmietanowym

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić z 4 łyżkami wody, dodać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, utrzeć. Dzięki ucieraniu masa nabiera objętości i wyraźnie jaśnieje. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, wyłożyć na utarte żółtka. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito bezpośrednio na masę. Całość ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. Piec 10-15 minut w temp 190-200stC. Upieczony biszkopt zostawić na blasze kilka minut, a następnie wyjąc na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć papier, ciasto ostudzić. Zimny biszkopt ostrożnie rozkroić w poprzek na dwa placki. Ze sztywnego kartonu wyciąć figurkę misia, odpowiadającą wielkością rozmiarom ciasta. Biszkoptowe placki ułożyć jeden na drugim, przykryć szablonem, ostrym nożem wykroić potrzebny kształt. Przygotować krem: banan rozgnieść widelcem lub zmiksować na piure. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z musem bananowym. Grubą warstwę kremu rozsmarować na spodzie ciasta. Masę marcepanową zagnieść z kakao i 2 łyżeczkami cukru pudru. Rozpłaszczyć dłonią, ułożyć miedzy dwoma kawałkami przezroczystej folii i cieniutko rozwałkować. Na przygotowanym marcepanie ułożyć szablon, ostrym nożem wykroić kontury misia, ostrożnie przełożyć na ciasto, posmarować rozpuszczoną polewą. Resztą cukru pudru utrzeć z odrobiną wody i kilkoma kroplami barwnika na gęsty lukier. Na marcepanie namalować lukrem koszulkę i spodenki misia. Pisakiem cukrowym namalować misiowi oczy, nos i buzię. Dodatkowo można obrysować kontury spodni i koszulki. Do wilgotnego lukru przykleić guziczki i kolorowych pastylek czekoladowych

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat