Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z miruny 800 g
seler korzeniowy 1 mały
marchewki 2 szt
sok z cytryny 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
masło klarowane 100 g
wino białe wytrawne 150 ml
śmietana 30% 125 ml
żółtko jajek 1 szt
parmezan starty 3 łyżki
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie

Filety miruny skropiłem sokiem z cytryny, posoliłem. Wstawiłem do lodówki na ok. 40 minut. Obrałem marchewkę i seler, starłem na tarce o dużych oczkach. Rozgrzałem na patelni masło, przesmażyłem warzywa mieszając je często. Dodałem miód i wino, posoliłem, przykryłem, dusiłem na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Warzywa delikatnie wymieszałem.
Rybę ułożyłem na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, polałem sosem warzywnym i zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 15.03.2016 10:30
bardzo ładna i bardzo apetyczna ryba
Grazyna0211 10.12.2015 21:37
świetny pomysł na rybę
Ada-Gaba 10.12.2015 20:37
smaczna rybka
monika141 10.12.2015 16:14
na pewno jest pyszna
dollce 10.12.2015 13:49
super przepis
Benita 10.12.2015 10:39
smaczna rybka
Madzai 10.12.2015 09:59
Pyszny obiad
olkaaa 10.12.2015 07:43
chętnie spróbuję
Marta Ryżek-Kalkowska 09.12.2015 23:33
przepysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak