Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna z piekarnika

5.0
(127)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Miruna z piekarnia to szybki w przygotowaniu posiłek, który - co najważniejsze - jest niezwykle smaczny. Jeśli nadal zastanawiacie się nad dobrym przepisem na rybę z piekarnika, to świetnie trafiliście. Zapraszam po przepis!

Składniki:

filety rybne 2 sztuki miruny ze skórą
olej z cytryną i bazylią 2 łyżki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżeczki
czosnek 4 ząbki
natka pietruszki 4 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
folia aluminiowa 2 arkusze

Porada

Jeśli mamy rybę rozmrożoną, to czas pieczenia zdecydowanie się skróci do ok.15-18 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna z piekarnika

Oto miruna! Przepis na tą rybę jest sprawdzony i polecany przez użytkowników serwisu DoradcaSmaku.pl. Przekonajcie się sami, jak świetnie smakuje wyjątkowa miruna z piekarnika w towarzystwie Waszych ulubionych dodatków. Zaczynajmy gotowanie!

Kroki postępowania

1

Zamrożone ryby układamy na środku folii, skórą do spodu. Smarujemy olejem smakowym z cytryną i bazylią i posypujemy przyprawą do ryb. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką, u mnie mrożoną i  posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu.

Krok 1 - Miruna z piekarnika foto
2

Folię zawijamy najpierw na końce ryby, a później pozostałe boki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie możemy obrócić rybę na drugą stronę. Po upływie podanego czasu wyciągamy mirunę i odwijamy folię tak, aby doprawiona strona była na wierzchu. Raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10 minut, aby wytworzona woda odparowała.

Krok 2 - Miruna z piekarnika foto
3
Podajemy w towarzystwie ziemniaków zwykłych lub pieczonych również w piekarniku oraz z ulubioną sałatką.
Krok 3 - Miruna z piekarnika foto

Aromatyczna miruna z piekarnika to prosty przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowana ryba z piekarnika spełni Wasze oczekiwania - jestem o tym przekonany. A jeśli dziś macie ochotę na pstrąga, to zapraszam TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 27.02.2015 18:41
smacznie wyglądam
norweska20 27.02.2015 17:53
idealna na piątkowy obiad
Janina 27.02.2015 16:18
Smaczna rybka;)
Joannasz3190 27.02.2015 16:01
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak