Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

filet z miruny 1 kg

Sos

śmietana 18 proc 500 ml
woda zimna 50 ml
ząbek czosnku 1 sztuka
sok z cytryny 1/2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Koperek suszony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym

Kroki postępowania

1
Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie by osaczyć ją z wody. Kroję w dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.-ryby nie solę
Krok 1 - Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym foto
2
Śmietaną i wodę mieszam w kubeczku, dodaję posiekana cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną.
Krok 2 - Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym foto
3
Tak przygotowanym sosem polewam rybę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min.
Krok 3 - Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

koperek 26.03.2023 13:15
czy ten koperek to trzeba sobie zjeść osobno?
KOperek 26.03.2023 13:18
Tak, koperek jest osobno podawany
Futka 25.02.2015 09:37
Przpyszna propozycja na rybkę w bardzo smakowitym sosie :)
Babeczka35 24.02.2015 18:47
Pyszny pomysł:)
monika141 24.02.2015 15:07
smaczna rybka
Joannasz3190 24.02.2015 14:50
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak