Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna w cieście z sezamem na sałatce z bakłażana

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z miruny 4 szt.
mleko 1/4 szkl.
jajko 1 szt.
drożdże świeże 1 łyżeczka
sezam 5 łyżeczek
mąka pszenna 4-6 łyzek
bakłażan 1 szt.
pomidor 1 szt.
ogórek zielony 100 gram
tahina 1 łyżka
oliwa 3 łyżki
ząbek czosnku
natka piertuszki siekanej 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
tłuszcz do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna w cieście z sezamem na sałatce z bakłażana

Kroki postępowania

1
Mleko, rozkruszone drożdże, jajko i mąkę mieszamy. Powstałe ciasto powinno być dość gęste. Dodajemy do niego sezam i sól do smaku.

Odstawiamy.
Krok 1 - Miruna w cieście z sezamem na sałatce z bakłażana foto
2
Bakłażana pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30-40 min do miękkości.

Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Miruna w cieście z sezamem na sałatce z bakłażana foto
3
Ryby kroimy na kawałki. Solimy.
Krok 3 - Miruna w cieście z sezamem na sałatce z bakłażana foto
4
Bakłażana, ogórka i pomidora obieramy ze skórki i drobno kroimy.
Krok 4 - Miruna w cieście z sezamem na sałatce z bakłażana foto
5
Czosnek rozdrabniamy. Do miseczki wlewamy oliwę dodajemy tahin, sok z cytryny, czosnek, natkę pietruszki, mieszamy.
Krok 5 - Miruna w cieście z sezamem na sałatce z bakłażana foto
6
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy.
Krok 6 - Miruna w cieście z sezamem na sałatce z bakłażana foto
7
Do warzyw dodajemy sos i dokładnie mieszamy, sałatkę rozkładamy na półmisku.
Krok 7 - Miruna w cieście z sezamem na sałatce z bakłażana foto
8
Usmażoną rybę układamy na sałatce i podajemy.
Krok 8 - Miruna w cieście z sezamem na sałatce z bakłażana foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 13.07.2014 18:45
taka ryba to rozumiem, bardzo fajna kompozycja smakow!
Granita 10.04.2014 09:44
bardzo smaczna ryba;ciekawe połączenie z bakłażanem
adelajda 09.02.2014 08:27
super obiadek :)
Klausia 19.01.2014 15:06
bardzo lubię takie wydanie :)
halina17 17.01.2014 23:01
Smaczna ryba.
brioszka 17.01.2014 20:01
same pyszności a sałatka wymiata!
IwonaDD 17.01.2014 18:55
jestem pod wrażeniem aromatów i wspaniałej sałatki!
Monika-twin 17.01.2014 18:47
fajna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak