Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna po japońsku na ostro

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filet z miruny 700 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Ciasto do ryby

mleko 0,5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 szt
woda 0,5 szklanki

Zalewa

ocet 10 % 1 szklanka
woda 1,5 szklanki
olej 1/4 szklanki
cukier 2 łyżki
keczup 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 190 g
sól 1 łyżeczka

Dodatkowo

papryka czerwona 1 szt
korniszony 10 szt
cebula biała 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna po japońsku na ostro

Rybę wcześniej rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na jakiś czas do lodówki. Składniki na ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. Każdy kawałek dokładnie zanurzyć w cieście i usmażyć z każdej strony na rumiano na rozgrzanej patelni. Rybę przełożyć na talerz. Na patelni po smażeniu miruny przesmażyć do miękkości pokrojoną w pół plasterki cebulę.
Do garnka wlać ocet, wodę, olej, keczup i koncentrat pomidorowy. Dodać cukier i sól. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Dodać przesmażoną cebulkę, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i plastry korniszonów. Całość gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zestawić z ognia i przestudzić. W dużej misce układać warstwami zalewa-ryba-zalewa-ryba. Odstawić do przegryzienia się smaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 11.02.2019 07:33
Super rzecz.Nigdy nie próbowałem.
VioletoweKucharzenie 12.04.2018 21:38
Obowiązkowa od dziś na każdej domowej imprezie ryba po japońsku. Jadłam już wcześniej ale sama robiłam ją po raz pierwszy. Smaki dopasowałam typowo pod nasz gust - czyli więcej keczupu i octu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak