Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z miruny 700 g
Kucharek przyprawa uniwersalna
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
ząbki czosnku 2 szt
cytryna kilka plastrów

Sos

cebula biała 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka
bulion drobiowy 300-400 ml
koper świeży 1 łyżka
śmietana 18 proc 3 łyżki
sól do smaku
pieprz

Panierka

Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym

Jeżeli mamy mrożoną rybę wcześniej ją rozmrażamy. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw, solą i pieprzem. W misce naprzemiennie układamy kawałki ryby, posiekany czosnek i cytrynę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy również kilka godzin. Następnie rybę panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Rybę zdejmujemy z patelni.
Sos: Na patelnię po smażeniu miruny wkładamy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy kilka minut aż cebula zmięknie. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy koperek i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Do ciepłego sosu wkładamy kawałki ryby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 10.03.2018 14:04
Świetnie zrobiona rybka :)
VioletoweKucharzenie 09.03.2018 14:35
Zdrowa, aromatyczna i smaczna ryba z posmakiem czosnku i cytryny w pysznym gęstym sosie śmietanowo koperkowym jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak