Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj postanowiłam na obiad usmażyć rybkę mirunę, ale nie z ziemniakami tylko z brokułowo -ziemniaczanym puree oraz jajkiem sadzonym. Obiad był bardzo pyszny.

Składniki:

Potrzebne składniki:

filet z miruny 1 kilogram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
oliwa 3 duże łyż.
Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat 2 duże łyż.
jajko 3 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 300 g
mąka 3 duże łyż.
olej rzepakowy do smażenia 0.5 litra

Dodatkowo puree brokułowo - ziemniaczane:

brokuł 1 szt.
ziemniaki 3 szt.
ząbki czosnku 1 ząbek
masło 1 duża łyż.
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatkowo jajka sadzone:

jajko 4 szt.

Porada

Rybę można panierować tylko w mące jak kto lubi. Przyprawy dodać do smaku według swojego uznania. Na 1 porcję 1 jajko sadzone, najlepiej z płynnym żółtkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree

Mirunę po rozmrożeniu osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie natrzeć lekko oliwą, solą oraz przyprawą do ryb.
Panierować w jajku, następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki pszennej.
Panierowaną rybę smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor.

Przygotować puree.
Różyczki brokuła i obrane, opłukane ziemniaki ugotować do miękkości razem z ząbkiem czosnku, następnie odlać wodę i zmiksować na gładkie puree z dodatkiem 1 łyżki masła. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.

Puree nałożyć na talerz, na puree ułożyć usmażoną mirunę, a na górę nakładamy jajko sadzone z płynnym żółtkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:31
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak