Miruna na brokułowo - ziemniaczanym puree

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj postanowiłam na obiad usmażyć rybkę mirunę, ale nie z ziemniakami tylko z brokułowo -ziemniaczanym puree oraz jajkiem sadzonym. Obiad był bardzo pyszny.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • filet z miruny

    1 kilogram
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • oliwa

    3 duże łyż.
  • Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat

    2 duże łyż.
  • jajko

    3 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    300 g
  • mąka

    3 duże łyż.
  • olej rzepakowy do smażenia

    0.5 litra

Dodatkowo puree brokułowo - ziemniaczane:

  • brokuł

    1 szt.
  • ziemniaki

    3 szt.
  • ząbki czosnku

    1 ząbek
  • masło

    1 duża łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo jajka sadzone:

  • jajko

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mirunę po rozmrożeniu osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie natrzeć lekko oliwą, solą oraz przyprawą do ryb.
Panierować w jajku, następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki pszennej.
Panierowaną rybę smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor.

Przygotować puree.
Różyczki brokuła i obrane, opłukane ziemniaki ugotować do miękkości razem z ząbkiem czosnku, następnie odlać wodę i zmiksować na gładkie puree z dodatkiem 1 łyżki masła. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.

Puree nałożyć na talerz, na puree ułożyć usmażoną mirunę, a na górę nakładamy jajko sadzone z płynnym żółtkiem.

Bożena Matuszczyk
Rybę można panierować tylko w mące jak kto lubi. Przyprawy dodać do smaku według swojego uznania. Na 1 porcję 1 jajko sadzone, najlepiej z płynnym żółtkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:31
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat