Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mirabelki zapiekane pod kołderką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka 160 gram
cukier puder 60 gram
żółtko jajek 1 sztuka
masło 100 gram
sól 1 szczypta
śmietana 18 proc 1 łyżka

frużelina mirabelkowa

mirabelki 1/2 kilograma
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1/2 opakowanie
cynamon 1 szczypta
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda 1/2 szklanki

Porada

Jeśli deser nie zostanie zjedzony po upieczeniu można go podgrzać w mikrofali albo jeść na zimno

Przepis i sposób przygotowania na: mirabelki zapiekane pod kołderką

Ciasto: Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy szczyptę soli oraz żółtko i łyżkę śmietany. Zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.W tym czasie możemy przygotować frużelinę z mirabelek.
Frużelina:
Mirabelki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Gotujemy na małym ogniu a kiedy zmiękną dodajemy cukier i cynamon, mieszamy, a następnie wlewamy rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Frużelinę studzimy.
Przekładamy frużelinę do wysmarowanych masłem kokilek. Ciasto wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy dość grubo (na około 0.5 cm-0,7cm), wycinamy koła troszkę większe od średnicy kokilki i przykrywamy nim frużelinę w kokilkach zaginając pod spód brzegi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 18-20 minut. Podajemy lekko przestudzone ,ale jeszcze ciepłe, wierzch możemy posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 19.08.2014 08:54
pyszny deser
Monika-twin 16.08.2014 18:05
Fajny przepis.
adelajda 16.08.2014 18:03
Dobry deserek :)
alaaa 16.08.2014 17:08
z mirabelkami nie próbowałam , apetycznie to wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak