Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mirabelki w lekkim syropie cytrynowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki dowolna ilość
cukier kryształ 1 kg
gorąca woda 1,5 litra
cytryny 2-3

Porada

Owoce można wykorzystać do koktajlu i deserów, a syrop nadaje się jako dodatek do herbaty, wody mineralnej czy koktajlu. Natomiast całość rozcieńczona gorącą wodą w odpowiedniej ilości (do smaku) zastępuje tradycyjnie przygotowany kompot.

Przepis i sposób przygotowania na: Mirabelki w lekkim syropie cytrynowym

Mirabelki przebrać, oderwać ogonki, umyć w ciepłej wodzie i dokładnie osączyć.
Wydrylować i napełnić słoiki aż po brzeg.

W sporym garnku zagotować półtora litra wody, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Pozostawić na małym płomieniu, aby syrop lekko wrzał.

W tym czasie wyszorować i sparzyć cytryny, osuszyć i cienko skroić żółtą skórkę bez białego albedo.

Do każdego słoika włożyć po kawałku skórki, a z obranych cytryn wycisnąć sok i połączyć z syropem cukrowym.
Gorącym syropem zalać mirabelki, od razu szczelnie zakręcić słoiki, odwrócić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu zapasteryzować przez ok. 10-12 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 23.08.2016 09:25
dobry przepis
IKrakowianka 22.08.2016 21:16
świetny pomysł
KORAL 22.08.2016 15:51
Świetne śliweczki :)
kd045 22.08.2016 14:22
zamkniete lato w słoiku ;]
Skotka 22.08.2016 13:42
Super pomysł:) Chętnie wykorzystam.
Mysiunia 22.08.2016 13:39
świetny sposób na wykorzystanie tak pysznych owoców

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak