Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mirabelki marynowane a'la oliwki

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 1 kg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 150 g
gorąca woda 1,5 litra
oliwa 100 ml
papryczka chili do smaku
imbir świeży do smaku
cukier do smaku
ocet winny 1 część
ocet jabłkowy 1 część
czosnek ząbki do smaku
Ziele angielskie całe Prymat kilka szt.
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3-5 szt.
rozmaryn świeży młode gałązki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Porada

Może tak przygotowane "fałszywe oliwki" nie przypominają do złudzenia prawdziwych zielonych oliwek, ale są bardzo smacznym, ciekawym i nietypowym dodatkiem do mięs, sałatek i przekąsek. *Typową goryczkę prawdziwych oliwek zastąpi cytryna (albedo)

Przepis i sposób przygotowania na: Mirabelki marynowane a'la oliwki

Kroki postępowania

1
Mirabelki przebrać wybierając twarde i lekko niedojrzałe - umyć i osączyć.
Krok 1 - Mirabelki marynowane a'la oliwki foto
2
Wydrylować i umieścić w zamykanym dużym pojemniku lub słoju.

Przygotować gorącą solankę z dodatkiem sody. Zalać nią owoce i pozostawić na 5-7 dni w temp. pokojowej. Jeśli jest bardzo ciepło, można po 3-4 dniach wstawić do lodówki.
Odcedzić.
Owoce polać oliwą i wymieszać.
Krok 2 - Mirabelki marynowane a'la oliwki foto
3
Pokroić w dowolne kawałki cebulę, imbir oraz papryczkę chili.
Krok 3 - Mirabelki marynowane a'la oliwki foto
4
Warzywa zalać octem, dodać suche przyprawy i gotować na małym ogniu 25-30 minut.
Po tym czasie dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia - pozostawić do ostygnięcia pod przykryciem - przecedzić.
Krok 4 - Mirabelki marynowane a'la oliwki foto
5
Owoce w oliwie rozłożyć do kilku mniejszych słoików (na dnie każdego położyć po grubym plasterku cytryny ze skórką), dodać po kilka kawałków czosnku i zalać przygotowaną marynatą. Na wierzchu każdego słoika ponownie ułożyć plasterek cytryny.
Krok 5 - Mirabelki marynowane a'la oliwki foto
6
Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić na 3 dni w temp. pokojowej, a następnie przenieść w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3-4 tyg.
Krok 6 - Mirabelki marynowane a'la oliwki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pasta.di.luca 30.07.2022 09:22
Czy mirabelki mają być dojrzałe ?
Doradca Smaku 03.08.2022 09:16
powinny być lekko niedojrzałe!
Habibi 29.08.2016 11:30
No powiem Wam, że zaskoczycie swoich gości z pewnością ;)
KORAL 29.08.2016 11:16
Fajne, muszę wypróbować :)
Janina 28.08.2016 20:00
Bardzo fajny pomysł;))
Anna169Hosz 28.08.2016 19:59
Pomysłowe, podoba mi się ten przepis.
Stenka 24.08.2016 20:41
fajna propozycja
Habibi 24.08.2016 20:23
nawet pestki mają podobne do oliwek, bo podłużne ;)
Madzai 24.08.2016 20:19
Faktycznie, jak oliwki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak