Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet
olej rzepakowy 4 łyżki
miód 2 łyżki (kasztanowy)
sos sojowy ciemny 2 łyżki
ziarna sezamu
Czarnuszka nasiona Prymat
koper świeży
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Oprócz smaku, cenię ją za dużą zawartość kwasów omega-3 i omega-6, białka, witamin A, D, E i B, a także składników odżywczych tj. potas, selen, cynk czy jod. Dzisiaj zapraszam na łososia pieczonego w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu z kasztanów, który smakiem i intensywnością przypomina miód gryczany. Zdrowych tłuszczy i smaku dodają rybie także ziarna sezamu oraz czarnuszki. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Łososia pozbawiamy skóry, oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. W miseczce łączymy olej, sos sojowy i mód z kasztanów (możemy użyć innego wyrazistego miodu). Ryby zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej).

KROK 2. Zamarynowane kawałki łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy delikatnie solą i pieprzem cytrynowym, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 15 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy ryby ziarnami sezamu i czarnuszki, a przez podaniem posiekanym świeżym koperkiem. Łososia podajemy z plastrami cytryny i ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 29.10.2017 10:02
Ale świetna rybka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak