Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowy kurczak na butelce

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
ząbek czosnku 7 szt
masło 200 g
olej 1/2 szklanki
miód płynny 3 łyżki
piwo 1/4 szklanki
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy kurczak na butelce

Pól kostki masła rozpuścić, wymieszać z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nim kurczaka (także wewnątrz). Kurczaka pozostawić w lodówce na noc (a najlepiej na cała dobę). Przed pieczeniem kurczaka nabijamy na butelkę od piwa wypełnioną w 1/4.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i wkładamy kurczaka. Po około 15 minutach gdy skórka się już lekko zarumieni podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne 1,5h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem.. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterze. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą rzymską i/lub ćwiartkami cytryn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 15.04.2014 08:11
chrupiący i apetyczny:)
Lidzia 15.04.2014 06:25
Chrupiący i soczysty, pyszny.
migotka28 14.04.2014 23:10
uwielbiam takiego kuraka jest soczysty i pyszny
Milka100 14.04.2014 21:29
apetyczny miodzio kurczaczek
Cranberry 14.04.2014 21:15
smaczny kurczaczek
Sylwia26 14.04.2014 20:55
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak