Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowo-pikantne żeberka Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1.2 kg
sos sojowy 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
czerwonego octu winnego 2 łyżki
miód 1 łyżka
olej 4 łyżki
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat 1 łyżka
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 1 łyżka
sos chili 2 (słodki)
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo-pikantne żeberka Eli

Pozostałe składniki:
2 cebule
4 ząbki czosnku
rękaw foliowy do piekarnika
2 łyżki mąki pszennej

Żeberka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje.Wymieszać razem:sos sojowy,sok z cytryny,sos chilli,ocet winny,miód,olej,przyprawę do żeberek i pieczeni,paprykę,czosnek,chilli,sól i pieprz.Żeberka przełożyć do pojemnika,zalać marynatą,przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Jeden koniec rękawa spiąć zaczepem.Żeberka włożyć do rękawa,dodać cebulę,czosnek,pozostałą marynatę i spiąć drugi koniec zaczepem.Rękaw ostrożnie położyć na blaszce i piec przez 70 minut w temperaturze 180 stopni.Blaszkę wyjąć z piekarnika,rozciąć rękaw i ostrożnie wyjąć zawartość.Blaszkę włożyć jeszcze do piekarnika i piec około 15 minut,aż żeberka się zrumienią.Żeberka wyjąć na półmisek.Sos zlać do rondla i zagotować.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Ja podałam żeberka z ciap kapustą,polaną sosem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 21.12.2011 00:23
dobre
GGABI 14.09.2011 21:53
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak