Miodowo-pikantne żeberka Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1.2 kg
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • czerwonego octu winnego

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • olej

    4 łyżki
  • Przyprawa do żeberek z miodem Prymat

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat

    1 łyżka
  • sos chili

    2 (słodki)
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pozostałe składniki:
2 cebule
4 ząbki czosnku
rękaw foliowy do piekarnika
2 łyżki mąki pszennej

Żeberka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje.Wymieszać razem:sos sojowy,sok z cytryny,sos chilli,ocet winny,miód,olej,przyprawę do żeberek i pieczeni,paprykę,czosnek,chilli,sól i pieprz.Żeberka przełożyć do pojemnika,zalać marynatą,przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Jeden koniec rękawa spiąć zaczepem.Żeberka włożyć do rękawa,dodać cebulę,czosnek,pozostałą marynatę i spiąć drugi koniec zaczepem.Rękaw ostrożnie położyć na blaszce i piec przez 70 minut w temperaturze 180 stopni.Blaszkę wyjąć z piekarnika,rozciąć rękaw i ostrożnie wyjąć zawartość.Blaszkę włożyć jeszcze do piekarnika i piec około 15 minut,aż żeberka się zrumienią.Żeberka wyjąć na półmisek.Sos zlać do rondla i zagotować.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Ja podałam żeberka z ciap kapustą,polaną sosem.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 21.12.2011 00:23
dobre
GGABI 14.09.2011 21:53
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat