Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żeberka wieprzowe
1.2 kg -
sos sojowy
4 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka -
czerwonego octu winnego
2 łyżki -
miód
1 łyżka -
olej
4 łyżki -
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat
1 łyżka -
sól
do smaku -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżka -
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
1 łyżka -
sos chili
2 (słodki) -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sposób przygotowania
2 cebule
4 ząbki czosnku
rękaw foliowy do piekarnika
2 łyżki mąki pszennej
Żeberka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje.Wymieszać razem:sos sojowy,sok z cytryny,sos chilli,ocet winny,miód,olej,przyprawę do żeberek i pieczeni,paprykę,czosnek,chilli,sól i pieprz.Żeberka przełożyć do pojemnika,zalać marynatą,przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Jeden koniec rękawa spiąć zaczepem.Żeberka włożyć do rękawa,dodać cebulę,czosnek,pozostałą marynatę i spiąć drugi koniec zaczepem.Rękaw ostrożnie położyć na blaszce i piec przez 70 minut w temperaturze 180 stopni.Blaszkę wyjąć z piekarnika,rozciąć rękaw i ostrożnie wyjąć zawartość.Blaszkę włożyć jeszcze do piekarnika i piec około 15 minut,aż żeberka się zrumienią.Żeberka wyjąć na półmisek.Sos zlać do rondla i zagotować.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Ja podałam żeberka z ciap kapustą,polaną sosem.Smacznego!
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się