Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowo-migdałowy placek.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 3 dag
jajko 1 szt
mąka 40 dag
mleko 0,75 szklanka
cukier 1 szklanka
miód 4 lyżki
masło 4 dag
śmietana kremowa 30% lub 36% 0,5 szklanka
płatki migdałowe 20 dag
cykata pomarańczowa 10 dag
konfitura 20 pomarańczowa

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo-migdałowy placek.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać kopiastą łyżkę cukru i mąki. Przykryć i odstawić na 10-15 min.
Krok 1 - Miodowo-migdałowy placek. foto
2
Następnie zagnieść mąkę, masło ,jajko ,szczyptę soli i drożdże. Dodać cykatę pomarańczową, zagnieść i odstawić na 20 min.
Krok 2 - Miodowo-migdałowy placek. foto
3
Ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę i posmarować konfiturą pomarańczową.
Krok 3 - Miodowo-migdałowy placek. foto
4
Miód rozpuścić podgrzewając z cukrem i śmietanką. Wymieszać z płatkami migdałowymi i masę rozprowadzić na cieście.
Piec w temp.180stop.około 25-30 min.
Krok 4 - Miodowo-migdałowy placek. foto
5
Upieczone ciasto pokroić na średniej wielkości kwadraty.
Krok 5 - Miodowo-migdałowy placek. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 17.01.2014 14:35
pyszne ciasto
pawel123 17.01.2014 12:58
bardzo smacznie wygląda
monisia1977 17.01.2014 11:36
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak