Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartka z kurczaka 4 szt
olej 50 g
cytryna 1 szt
miód 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
rozmaryn 1 łyzeczka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem

Kroki postępowania

1
Cytrynę wyszorować, sparzyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. W kubku wymieszać olej z miodem. Dodać rozmaryn, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie zamieszać.
Krok 1 - Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem foto
2
Kurczaka oczyścić, umyć, lekko osuszyć i ułożyć w metalowej misce lub garnku. Polać marynatą, przykryć i schować do lodówki na kilka godzin.
Krok 2 - Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem foto
3
Po tym czasie przełożyć do worka lub naczynia żaroodpornego. Polać marynatą. Zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stopni.
Krok 3 - Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem foto
4
Piec około 80-90 minut w zależności od wielkości kawałków. Jeśli przed marnowaniem podzielimy ćwiartki na pół to wtedy można piec krócej.
Krok 4 - Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem foto
5
Gotowego kurczaka podałam z ziemniakami puree i ogórkiem kiszonym
Krok 5 - Miodowo-cytrynowy kurczak z rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 25.01.2014 18:34
Pyszniutki obiadek
Katarzyna59 15.01.2014 09:51
apetyczny kurczaczek
anemon 14.01.2014 10:08
Świetny pomysł na pieczonego kurczaka w miodowej marynacie.
Mniam 14.01.2014 09:06
Bardzo fajna marynata. Często piekę mięso w rękawie i jest na prawdę pyszne!
SmacznaPyza 13.01.2014 21:02
bardziej ugotowane niż upieczone, wolę rumiane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak