Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowo- bakaliowy sernik

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MIODOWY SPÓD

mąka 12 dag
cukier puder 1,5 łyżki
margaryna 6 dag
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
miód 1 łyżeczka

MASA SEROWA

ser biały 1 kg
masło 150 gram
cukier puder 22 dag
miód płynny 1 łyżka
jajko 6 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuka
mąka krupczatka 1 łyżka
olejek pomarańczowy 1 sztuka
skórka pomarańczowa 100 gram
rodzynki 50 gram
mąka do oprószenia bakalii
ser ricotta 250 gram

CZEKOLADOWO-BAKALIOWA POLEWA

biała czekolada 250 gram
bakalie 350 gram ulubione
masło 100 gram
mleko 3 łyżki

Porada

Bożonarodzeniowe ciasto to takie, w którym nie skąpimy bakalii. Taki właśnie jest ten sernik, a właściwie jego polewa. Całość uzupełnia spód pachnący piernikiem. Takie połączenie bez wyrzutów sumienia mogę nazwać doskonałym:).

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo- bakaliowy sernik

Kroki postępowania

1
SPÓD:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do tak przygotowanej dodajemy pozostałe składniki. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Krok 1 - Miodowo- bakaliowy sernik foto
2
Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Krok 2 - Miodowo- bakaliowy sernik foto
3
SER: Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy sery, masło, cukier, miód oraz żółtka Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do połączonych składników dodajemy olejek pomarańczowy, mąkę krupczatkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową łączymy z ubitą pianą z białek.
Krok 3 - Miodowo- bakaliowy sernik foto
4
Skórkę z pomarańczy oraz rodzynki oprószamy w mące.
Gotowy ser wylewamy na miodowo- piernikowe ciasto kruche. Ser wylewamy porcjami, jednocześnie zatapiająć z min bakalie. Gotowy wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180˚C.
Upieczeniu wyjmujemy i dokładnie studzimy (najlepiej przez noc).
Zimny sernik wykańczamy czekoladowo-bakaliową polewą. Przed dekoracją możemy ściąć zrumieniony wierzch sernika.
Krok 4 - Miodowo- bakaliowy sernik foto
5
POLEWA: Grubsze bakalie, takie jak morele, śliwki, orzechy i figi kroimy na mniejsze części.
Masło, rozdrobnioną czekoladę oraz mleko umieszczamy w garczku. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia i połączenia się ze sobą. Gotową czekoladę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej bakaliową mieszankę. Gotową polewę wykładamy na zimny sernik. Ciasto schładzamy, by polewa zastygła i gotowe. Sernik kroimy ciepłym i ostrym nożem (np. zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie). Wówczas polewa idealnie się kroi.
Krok 5 - Miodowo- bakaliowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.06.2018 14:06
Dobry sernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak