Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z orzechami i kawą

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szkl
masło 100 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
miód prawdziwy 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
kefir 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa

mleko 1 l
kasza manna 10-11 łyżek
masło 200 g
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki

polewa

czekolada gorzka 200 g
galaretka agrestowa 1 szt
wrzątek 200 ml

Dodatkowo

orzechy włoskie 100-150 g
zaparzona mocna kawa 300-400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z orzechami i kawą

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia
Krok 1 - Miodownik z orzechami i kawą foto
2
Wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Miodownik z orzechami i kawą foto
3
Ciasto dzielimy na 3 części.
Krok 3 - Miodownik z orzechami i kawą foto
4
Każdą porcję ciasta wałkujemy na cienki plack wielkości formy do pieczenia ( u mnie forma 36x23 ).
Krok 4 - Miodownik z orzechami i kawą foto
5
Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 13-15 minut -do zarumienienia ciasta. Wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 5 - Miodownik z orzechami i kawą foto
6
Następnie każdy blat ciasta nasączamy kawą.
Krok 6 - Miodownik z orzechami i kawą foto
7
Przygotowujemy masę. Na mleku gotujemy kaszę mannę na gęsto wraz z cukrem. Studzimy – kasza musi być zimna. Do miski przekładamy zimną kasze mannę dodajemy masło i cukier waniliowy – miksujemy do połączenia.
Krok 7 - Miodownik z orzechami i kawą foto
8
Składamy ciasto: na pierwszy nasączony blat nakładamy połowę masy grysikowej, przykrywamy drugim nasączonym blatem i nakładamy pozostałą masę. Przykrywamy trzecim blatem.
Krok 8 - Miodownik z orzechami i kawą foto
9
Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy zimną galaretkę i dokładnie mieszamy.
Krok 9 - Miodownik z orzechami i kawą foto
10
Na wierzch ciasta wylewamy polewę, posypuję posiekanymi orzechami.
Krok 10 - Miodownik z orzechami i kawą foto
11
Wstawiamy ciasto do lodówki na około 12 godzin.
Krok 11 - Miodownik z orzechami i kawą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 18.11.2014 16:04
pięknie podane, rewelacyjne!
Wacław 18.11.2014 11:08
pycha,po prostu palce lizać !!!
Janina 17.11.2014 16:47
Pyszne ciacho;)
Ada-Gaba 17.11.2014 13:54
jedno z moich ulubionych ciast
Wiesława1 17.11.2014 10:43
uwielbiam miodowniki
Gracer 17.11.2014 09:05
Smak świąt, super
anemon 17.11.2014 08:39
Z orzechami włoskimi, to moja ulubiona wersja miodownika.
caralajna 17.11.2014 08:34
bardzo apetyczne ciacho
kusza23 17.11.2014 08:30
Chyba się skuszę i upiekę.
Kuchenka 16.11.2014 23:37
pysznośc poprostu
Róża1 16.11.2014 23:32
bardzo pyszne ciasto !!!!!!!!!!!!1
Kejti 16.11.2014 23:28
Pyszne ciacho :-)
msmariusz 16.11.2014 23:06
ładnie się prezentuje
Iwusia 16.11.2014 23:00
smaczne ciasto
Barbara13 16.11.2014 22:53
pyszności :)
engie23 16.11.2014 22:48
apetycznie wygląda
smakowita 16.11.2014 21:53
Super pomysł na bardzo dobre ciasto
2milutka 16.11.2014 21:50
porywam kawałek!
Malinka 16.11.2014 21:37
Bardzo lubię to ciasto, bo jest rewelacyjne!!!
ada.la 16.11.2014 21:28
pyszne ciacho
IlonaAlbertos 16.11.2014 20:46
Jedno z moich ulubionych ciast.
gosia1988 16.11.2014 20:37
pyszne ciasto
Hrabina w kuchni 16.11.2014 20:28
Super ciasto. Nie robiłam nigdy polewy z galaretką, muszę wypróbować :)
Wiktoria29 16.11.2014 20:27
bardzo lubię to ciasto
IKrakowianka 16.11.2014 20:17
wygląda przepysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak