Miodownik z orzechami i kawą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • masło

    100 g
  • jajko

    2 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • kefir

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

masa

  • mleko

    1 l
  • kasza manna

    10-11 łyżek
  • masło

    200 g
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki

polewa

  • czekolada gorzka

    200 g
  • galaretka agrestowa

    1 szt
  • wrzątek

    200 ml

Dodatkowo

  • orzechy włoskie

    100-150 g
  • zaparzona mocna kawa

    300-400 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Miodownik z orzechami i kawą foto
Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia
Krok 2 - Miodownik z orzechami i kawą foto
Wyrabiamy ciasto.
Krok 3 - Miodownik z orzechami i kawą foto
Ciasto dzielimy na 3 części.
Krok 4 - Miodownik z orzechami i kawą foto
Każdą porcję ciasta wałkujemy na cienki plack wielkości formy do pieczenia ( u mnie forma 36x23 ).
Krok 5 - Miodownik z orzechami i kawą foto
Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 13-15 minut -do zarumienienia ciasta. Wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 6 - Miodownik z orzechami i kawą foto
Następnie każdy blat ciasta nasączamy kawą.
Krok 7 - Miodownik z orzechami i kawą foto
Przygotowujemy masę. Na mleku gotujemy kaszę mannę na gęsto wraz z cukrem. Studzimy – kasza musi być zimna. Do miski przekładamy zimną kasze mannę dodajemy masło i cukier waniliowy – miksujemy do połączenia.
Krok 8 - Miodownik z orzechami i kawą foto
Składamy ciasto: na pierwszy nasączony blat nakładamy połowę masy grysikowej, przykrywamy drugim nasączonym blatem i nakładamy pozostałą masę. Przykrywamy trzecim blatem.
Krok 9 - Miodownik z orzechami i kawą foto
Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy zimną galaretkę i dokładnie mieszamy.
Krok 10 - Miodownik z orzechami i kawą foto
Na wierzch ciasta wylewamy polewę, posypuję posiekanymi orzechami.
Krok 11 - Miodownik z orzechami i kawą foto
Wstawiamy ciasto do lodówki na około 12 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Michał2 18.11.2014 16:04
pięknie podane, rewelacyjne!
Wacław 18.11.2014 11:08
pycha,po prostu palce lizać !!!
Janina 17.11.2014 16:47
Pyszne ciacho;)
Ada-Gaba 17.11.2014 13:54
jedno z moich ulubionych ciast
Wiesława1 17.11.2014 10:43
uwielbiam miodowniki
Gracer 17.11.2014 09:05
Smak świąt, super
anemon 17.11.2014 08:39
Z orzechami włoskimi, to moja ulubiona wersja miodownika.
caralajna 17.11.2014 08:34
bardzo apetyczne ciacho
kusza23 17.11.2014 08:30
Chyba się skuszę i upiekę.
Kuchenka 16.11.2014 23:37
pysznośc poprostu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat