Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z orzechami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
cukier puder 20 dkg
margaryna 1 kostka
jajko 2 szt
miód prawdziwy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masa
orzechy włoskie 30 dkg
masło 1/2 kostki
cukier 10 dkg
miód prawdziwy 2 łyżki
masa
mleko 2 szklanki
jajko 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 op
masło 1 kostka
spirytus 1 kieliszek
powidła 1/2 słoika

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z orzechami

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, jajka, miód, sodę i proszek i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą część piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor (blaszka 25x40 cm) około 20 minut. Składniki na masę orzechową zesmażyć na złoty kolor, ciągle mieszając. Na drugą część ciasta nałożyć ciepłą masę orzechową, upiec.

Sypkie składniki kremu dokładnie wymieszać i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać przygotowany budyń i gotować, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyń. Na koniec wymieszać ze spirytusem.

Na cieście bez orzechów rozsmarować powidła, a potem masę. Przykryć ciastem z orzechami. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 05.04.2014 14:06
też taki robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak