Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z musem jabłkowym i orzechami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szkl.
jajko 2 szt.
cukier 3/4 szkl.
miód 2 łyżki
masło 150 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Warstwa orzechowa

orzechy włoskie 250 g
cukier 5 łyżek
masło 75 g
miód 2 łyżki

Masa grysikowa

kasza manna 6 łyżek
mleko 2 szkl.
cukier 1/2 szkl.
masło 200 g
cukier puder 2 łyżki

Mus jabłkowy

jabłka 2 kg
cukier 4 łyżki
cynamon Prymat
galaretka cytrynowa 2 szt.

Porada

Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach, kiedy blaty ciasta zmiękną.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z musem jabłkowym i orzechami

Kroki postępowania

1
Masło rozpuścić w rondelku z miodem. Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, cukier, jajka oraz przestudzone masło w miodem. Składniki dokładnie zagnieść na jednolite ciasto.
Krok 1 - Miodownik z musem jabłkowym i orzechami foto
2
Przygotowane ciasto podzielić na 3 części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Formę o wym. 25cm x 35cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Każdą część ciasta rozwałkować cienko, przełożyć do formy i nakłuć widelcem. 2 części ciasta upiec w temp. 180'C przez ok. 10 min.
Krok 2 - Miodownik z musem jabłkowym i orzechami foto
3
Warstwa orzechowa:
Masło z cukrem i miodem rozpuścić. Następnie dodać posiekane orzechy i wymieszać. Na 3 blat wcześniej przygotowanego ciasta wyłożyć ciepłą warstwę orzechową i zapiekać w temp. 180'C przez 12-15 min.
Krok 3 - Miodownik z musem jabłkowym i orzechami foto
4
Masa grysikowa:
W garnku zagotować mleko z dodatkiem cukru. Do gorącego mleka dodać kaszę mannę i mieszając gotować ok. 3-4 min. Przygotowaną kaszkę studzimy.
Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Dodajemy partiami po 1 łyżce wystudzonej kaszy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4 - Miodownik z musem jabłkowym i orzechami foto
5
Mus jabłkowy:
Jabłka myjemy obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Jabłka przesmażamy z dodatkiem cukru oraz cynamonu do momentu kiedy zaczną się rozpadać. Do gorących jabłek dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i studzimy.

Krok 5 - Miodownik z musem jabłkowym i orzechami foto
6
Przełożenie:
Upieczone placki przekładamy warstwami w następującej kolejności: blat ciasta, masa grysikowa, blat ciasta, tężejący mus jabłkowy, blat ciasta z orzechami.
Krok 6 - Miodownik z musem jabłkowym i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 15.01.2016 11:26
o pyszne ciacho !
misia53 14.01.2016 23:51
świetne, takie lubię
Bernadeta1 14.01.2016 17:08
na pewno rewelacja smakowa taki miodownik
marenka 14.01.2016 15:22
mniam pycha ciasteczko
Wafelek2601 14.01.2016 12:06
Świetne ciasto
wyattearp 14.01.2016 09:55
smacznie wygląda
Krystyna32 14.01.2016 09:20
pyszności :)
patryska76 14.01.2016 00:02
wygląda przepysznie!
Iwusia 13.01.2016 22:43
pyszne ciasto na deser
Megg 13.01.2016 21:53
wspaniałe ciasto
berys18 13.01.2016 21:27
świetny placek, aż ślinka leci
Madzai 13.01.2016 21:22
Chętnie bym zjadła ;)
Mama niejadka 13.01.2016 21:05
Pyszne ciasto
Stenka 13.01.2016 20:40
smaczne ciasto
misia123410 13.01.2016 20:10
Bardzo smacznie wygląda:)
IKrakowianka 13.01.2016 19:40
fenomenalne ciasto
Wiesława1 13.01.2016 19:14
pyszności !!
cukiereczek 13.01.2016 18:46
ale rewelacyjne ciasto
Internetowa Kuchnia 13.01.2016 18:46
ale bym zjadła!
gosia1988 13.01.2016 18:32
apetyczne ciasto
ania2610 13.01.2016 18:24
pyszne połączenie
noninka77 13.01.2016 18:08
Wspaniałe !
Grazyna0211 13.01.2016 16:42
smaczne ciasto
anka1988 13.01.2016 16:18
lubię takie ciacha
halina17 13.01.2016 16:17
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak