Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z musem jabłkowym i orzechami
Kroki postępowania
Każdą część ciasta rozwałkować cienko, przełożyć do formy i nakłuć widelcem. 2 części ciasta upiec w temp. 180'C przez ok. 10 min.
Masło z cukrem i miodem rozpuścić. Następnie dodać posiekane orzechy i wymieszać. Na 3 blat wcześniej przygotowanego ciasta wyłożyć ciepłą warstwę orzechową i zapiekać w temp. 180'C przez 12-15 min.
W garnku zagotować mleko z dodatkiem cukru. Do gorącego mleka dodać kaszę mannę i mieszając gotować ok. 3-4 min. Przygotowaną kaszkę studzimy.
Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Dodajemy partiami po 1 łyżce wystudzonej kaszy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Jabłka myjemy obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Jabłka przesmażamy z dodatkiem cukru oraz cynamonu do momentu kiedy zaczną się rozpadać. Do gorących jabłek dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i studzimy.
Upieczone placki przekładamy warstwami w następującej kolejności: blat ciasta, masa grysikowa, blat ciasta, tężejący mus jabłkowy, blat ciasta z orzechami.