Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto miodowe przełożone kremem z dodatkiem migdałów i musem jabłkowo-dyniowym o smaku pomarańczy to pomysł na wyjątkowo smaczny deser.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka tortowa 3 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
miód płynny 4 łyżki
cukier puder 15 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczek
cukier waniliowy 1 łyżka
żółtko jajek 3 sztuki
masło 25 dag
śmietana gęsta 2 łyżki

Mus jabłkowo-dyniowy

jabłka 70 dag
dynia 30 dag
pomarańcze 2 sztuki
galaretki pomarańczowe 2 sztuki
cukier 2 łyżki

Krem z kaszy manny

mleko 4 szklanki
kasza manna 8 łyżek
masło 20 dag
cukier puder 15 dag
migdały zmielone 0.5 szklanki
amaretto 100 mililitrów
sok z cytryny 2 łyżki

Polewa

czekolada deserowa 10 dag
śmietanka 30% 2 łyżki
masło 1 łyżek
spirytus 1 łyżka

Poncz

woda przegotowana 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka

Pozostałe składniki

kolorowa posypka 4 łyżki

Porada

Gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany. Do masy zamiast likieru amaretto można dodać startą na tarce masę marcepanową. Miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień gdy ciasto nawilgnie od kremu.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym

Sposób przygotowania

1
Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać żółtka, płynny miód, śmietanę wymieszaną z sodą, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, włożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Upieczone placki ostudzić, skropić ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru z wanilią.
Krok 1 - Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym foto
2

Masa grysikowa:
Na mleku ugotować kaszę mannę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimną kaszkę. Pod koniec dodać mielone migdały, sok z cytryny i amaretto do smaku.

Krok 2 - Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym foto
3

Masa jabłkowo-dyniowa:

Obrane jabłka i dynię pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 łyżeczki otartej skórki, cukier i gotować do miękkości. Następnie zmiksować, wymieszać z galaretką, ostudzić.

Przekładanie ciasta:
Ciasto miodowe + połowa kremu przykrywamy drugim ciastem + tężejący mus, 3 ciasto miodowe, reszta kremu + czwarte ciasto.
Tak przełożone ciasto obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce do stężenia musu.

Krok 3 - Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym foto
4
Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietanę i masło, mieszają podgrzewać nad gotującą się wodą. Wymieszać ze spirytusem, oblać ciasto, posypać posypką.
Krok 4 - Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 03.01.2019 17:24
To ciasto wygląda wspaniale :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:33
Wspaniały i na pewno bardzo smaczny, ja piekłam miodownik,przekładany kremem z kaszy mann ej.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak