Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym

Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto miodowe przełożone kremem z dodatkiem migdałów i musem jabłkowo-dyniowym o smaku pomarańczy to pomysł na wyjątkowo smaczny deser.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • miód płynny

    4 łyżki
  • cukier puder

    15 dag
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczek
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • żółtka

    3 sztuki
  • masło

    25 dag
  • śmietana gęsta

    2 łyżki

Mus jabłkowo-dyniowy

  • jabłka

    70 dag
  • dynia

    30 dag
  • pomarańcze

    2 sztuki
  • galaretki pomarańczowe

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki

Krem z kaszy manny

  • mleko

    4 szklanki
  • kasza manna

    8 łyżek
  • masło

    20 dag
  • cukier puder

    15 dag
  • migdały zmielone

    0.5 szklanki
  • amaretto

    100 mililitrów
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Polewa

  • czekolada deserowa

    10 dag
  • śmietanka 30%

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżek
  • spirytus

    1 łyżka

Poncz

  • woda przegotowana

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka

Pozostałe składniki

  • kolorowa posypka

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym foto
Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać żółtka, płynny miód, śmietanę wymieszaną z sodą, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, włożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Upieczone placki ostudzić, skropić ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru z wanilią.
Krok 2 - Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym foto

Masa grysikowa:
Na mleku ugotować kaszę mannę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimną kaszkę. Pod koniec dodać mielone migdały, sok z cytryny i amaretto do smaku.

Krok 3 - Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym foto

Masa jabłkowo-dyniowa:

Obrane jabłka i dynię pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 łyżeczki otartej skórki, cukier i gotować do miękkości. Następnie zmiksować, wymieszać z galaretką, ostudzić.

Przekładanie ciasta:
Ciasto miodowe + połowa kremu przykrywamy drugim ciastem + tężejący mus, 3 ciasto miodowe, reszta kremu + czwarte ciasto.
Tak przełożone ciasto obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce do stężenia musu.

Krok 4 - Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym foto
Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietanę i masło, mieszają podgrzewać nad gotującą się wodą. Wymieszać ze spirytusem, oblać ciasto, posypać posypką.
IKrakowianka
Gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany. Do masy zamiast likieru amaretto można dodać startą na tarce masę marcepanową. Miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień gdy ciasto nawilgnie od kremu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

03.01.2019 17:24
To ciasto wygląda wspaniale :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:33
Wspaniały i na pewno bardzo smaczny, ja piekłam miodownik,przekładany kremem z kaszy mann ej.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat