Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową

3.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatne blaty miodowe przełożone masą na bazie żurawiny i drugą o smaku czekoladowym. Całość pod chrupiącą kruszonką z pistacji i pestek dyni. To ciasto robi wrażenie! Idealnie sprawdzi się do świątecznej kawy.

Składniki:

Składniki na ciasto- 4 placki:
mąki pszennej 800 g
cukru 3/4 szklanki
jaja 2
żółtko jajek 3
masła 250 g
mleko 4 łyżki
miód akacjowy 150 g
Soda oczyszczona Prymat 2,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka
szczypta soli
Kruszonka dyniowo-pistacjowa:
masło 100 g
cukier 4 łyżki
miód akacjowy 3 łyżki
pistacje obrane 200 g
pestki dyni 100 g
mleko w proszku 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
miód 1 łyżka
Masa serowo-czekoladowa:
biała czekolada 200 g
ponadto :
garść zmielonych pistacji
glukoza 1,5 łyżeczki
cukier puder ok. 500 g
Żelatyna wieprzowa Prymat
żurawina
woda ok. 50 (ciepła)
ser biały twarogowy 600 (mielony)
twaróg 650 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy sypkie składniki- cukier, sodę, sól, cukier waniliowy. Mieszamy, robimy kopczyk, dodajemy zimne masło. Dobrze siekamy. Ponownie robimy kopczyk i dołeczek, w który dodajemy jajka i żółtka, mleko oraz miód. Nożem zagarniamy składniki suche i łączymy je z mokrymi. Wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową foto
2
Dzielimy na 4 równe części. Każdą wałkujemy na cienki placek wielkości foremki do pieczenia- foremki o wymiarach 25 cm na 36 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem. 3 placki pieczemy w formach natłuszczonych i obsypanych mąką ok. 10 minut, termoobiego, temp. 180 stopni.
Krok 2 - Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową foto
3
Ostatnią foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dopiero na nie wykładamy rozwałkowane cienko ciasto. Na niego wykładamy polewę pistacjowo-dyniową. Przygotowujemy ją w następujący sposób: w rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód. Do takiej masy dodajemy przesiekane pistacje i pestki dyni. Masę trzymamy chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotową przekładamy na przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 15 minut.
Krok 3 - Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową foto
4
Wszystkie placki studzimy.
Krok 4 - Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową foto
5
Masa żurawinowa- żurawinę z odrobiną sera dokładnie blendujemy. Stopniowo dodajemy resztę sera, miód, cukier waniliowy oraz mleko w proszku. Masa gotowa.
Krok 5 - Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową foto
6
Masa serowo-czekoladowa. Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną. Do lekko przestudzonej płynnej czekolady dodajemy stopniowo ser. Masa gotowa.
Krok 6 - Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową foto
7
Na talerzu czy paterze układamy dookoła kawałki papieru, tak by po położeniu pierwszego placka znajdowały się one dookoła ciasta. Papier ten usuniemy wyciągając je zdecydowanym ruchem już po udekorowaniu całego miodownika. Dzięki temu talerz na którym podamy ciasto będzie czysty. Pierwszy placek smarujemy połową masy żurawinowej.
Krok 7 - Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową foto
8
Układamy kolejny placek. Ten smarujemy połową masy serowo-czekoladowej.
Krok 8 - Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową foto
9
. Wykładamy trzeci placek, a na niego resztę masy żurawinowej. Na sam wierzch układamy placek z pistacjami i pestkami dyni. Boki smarujemy pozostałą masą serowo-czekoladową. Obsypujemy je zmielonymi pistacjami.
Krok 9 - Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową foto
10
Zdobienie: Przygotowujemy lukier plastyczny. Żelatynę i glukozę zalewamy gorąca wodą. Kiedy całość ładnie się rozpuści, przelewamy ją do cukru pudru - na początek ok. 350 g- wysypanego na blacie. Zarabiamy na plastyczną masę, stopniowo dodając cukier puder. Do masy możemy dodać różne barwniki, dzięki czemu uzyskamy różnokolorowy lukier plastyczny. Z masy robimy dowolne ozdoby- u mnie są to bałwanki.
Krok 10 - Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową foto
11
Smacznego!
Krok 11 - Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 20.07.2014 18:55
jest świetne:)
wyattearp 07.12.2013 19:48
świetnie wygląda
Olga_SK 06.12.2013 13:41
Zachwycające ciacho :)
Gary Michy 05.12.2013 23:01
Pyszny i jak pięknie zdobiony :)
Małgorzata9 05.12.2013 21:23
pyszności;
migotka28 05.12.2013 21:01
wspaniale wyglada niegdy nie piekłam tego ciacha trzeba będzie spróbować bo wygląda znakomicie
treonina 05.12.2013 20:29
wspaniałe ciasto! muszę spróbować
Megg 05.12.2013 20:22
rewelacyjne ciasto!!!
Wiesława1 05.12.2013 20:18
Wspaniałe ciacho
monisia1977 05.12.2013 19:25
fajnie wygląda
ao_12 05.12.2013 19:12
pięknie wygląda ten miodownik, idealny na święta
Andrzej8 05.12.2013 18:24
super ciasteczko
Katarzyna34 05.12.2013 18:09
smakowicie wygląda
norweska20 05.12.2013 17:58
super się prezentuje..dużo pracy przy nim więc gratuluje cierpliwości
malaczarna23 05.12.2013 17:47
wspaniałe ciasto:) i te bałwanki są świetne:)
halina17 05.12.2013 17:33
Smaczne ciasto.
Grazyna0211 05.12.2013 17:29
wspaniałe ciasto
Mniam 05.12.2013 17:13
Świetny miodownik. Ciekawe smaki, fajnie skomponowane. Niezwykle dużo pracy włożyłaś w niego, ale trud się chyba opłacał :) pięknie wygląda.
Kolorowa 05.12.2013 16:10
Ależ przyjemna dekoracja;)
maciek7 05.12.2013 15:36
pyszne ciasto
Konczi 05.12.2013 15:24
pięknie wygląda
sanielcia 05.12.2013 14:42
super przepis a jak pięknie wygląda!
joanna__s 05.12.2013 14:32
Super, a do tego pięknie przystrojony. Mniam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak