Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z masą grysikową
Jak przygotować idealne blaty do miodownika? Grysikowa masa przepis krok po kroku, aby wyszła delikatna, głada i odpowiednio słodka. Całość udekorowana polewą czekoladową i obficie posypana wiórkami kokosowymi.
Miodownik z masą grysikową to ciasto, które od lat kojarzy się ze Świętami. Jest to połączenie idealnej słodyczy, zamkniętej w złocistych plackach miodowych. Kto z Was przygotuje miodownik z masą grysikową w tym roku na Święta?
Ciasto:
Składniki ciasta zagnieść jak kruche. Podzielić ciasto na trzy części. Każdą z osobna piec przez ok 15 minut w 160 stopniach.
Masa:
Mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać margarynę. Zagotować. Odstawić i wsypać kaszę mannę szybko mieszając. Postawić znowu na ogniu i cały czas mieszając chwilkę gotować aż zacznie gęstnieć. Odstawić i poczekać aż ostygnie. Przełożyć upieczone wcześniej placki. Można zrobić polewę i posypać kokosem lub orzechami.