Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Miodownik z masą grysikową

4.9
(57)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Miodownik z masą grysikową do klasycznego ciasta, które łączy delikatne, miodowe blaty z aksamitnym, kremowym nadzieniem na bazie grysiku. Sprawdź jak przygotować pyszny miodownik z masą grysikową!

Składniki:

Ciasto:

mąka
0.5 kg
cukier
3/4 szklanki
margaryna
20 dkg
miód
2 łyżki
jajko
2 szt
masa
mleko
1 litr
cukier
3/4 szklanki
margaryna
20 dag
cukier waniliowy
8 gramów
Sklep Prymat
kasza manna
9 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z masą grysikową

Jak przygotować idealne blaty do miodownika? Grysikowa masa przepis krok po kroku, aby wyszła delikatna, głada i odpowiednio słodka. Całość udekorowana polewą czekoladową i obficie posypana wiórkami kokosowymi.

Miodownik z masą grysikową to ciasto, które od lat kojarzy się ze Świętami. Jest to połączenie idealnej słodyczy, zamkniętej w złocistych plackach miodowych. Kto z Was przygotuje miodownik z masą grysikową w tym roku na Święta?

Ciasto:
Składniki ciasta zagnieść jak kruche. Podzielić ciasto na trzy części. Każdą z osobna piec przez ok 15 minut w 160 stopniach.

Masa:
Mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać margarynę. Zagotować. Odstawić i wsypać kaszę mannę szybko mieszając. Postawić znowu na ogniu i cały czas mieszając chwilkę gotować aż zacznie gęstnieć. Odstawić i poczekać aż ostygnie. Przełożyć upieczone wcześniej placki. Można zrobić polewę i posypać kokosem lub orzechami.

Miodownik z kaszą manną, ciasto miodownik tradycyjny, miodownik królewski - koniecznie wypróbuj również ciasta z tych przepisów. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 18.11.2023 18:08
Na jaką blachę jest ten miodownik
Przepisy Joanny 07.03.2014 15:36
pyszne ciasto zwłaszcza z tą masą
artur7 12.12.2013 16:47
takie ciacho mniam
alaaa 19.08.2013 22:03
to są jedne z lepszych ciast
SmakolykiJoanny 15.08.2013 12:05
Już lubię twoje ciach za sam wygląd .
fotoviderek 15.07.2013 12:09
Świetne ciacho :)
monisia1977 14.07.2013 10:33
super ciacho
LoLa 14.07.2013 09:38
uwielbiam to ciasto mniam
Ewa104 14.07.2013 08:02
Bardzo lubię miodowniki i właśnie z masą z kaszy manny najbardziej.Najlepsze są na dzień czy dwa po upieczeniu,wilgotne,mięciutkie-rozpływają się w ustach.
Janina 13.07.2013 23:46
Robię takie, bardzo lubimy to ciasto;)
everay 13.07.2013 21:23
robie podobne:)
Bogusiaz 13.07.2013 20:38
takie ciacho to rozkosz dla podniebienia
Marta1986 13.07.2013 20:30
pyszne ciasto
gosia1988 13.07.2013 20:10
uwielbiam takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak