Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z masą budyniową
Mój ulubiony przepis na miodownik z masą budyniową. Aby masa wyszła idealnie gładka nie zapomnij o mieszaniu jej przez cały czas gotowania. Temperatura gotowania masy nie może być zbyt wysoka, abyście mieli czas na rozcieranie ewentualnych grudek. Najlepiej do tego wykorzystać trzepaczkę. Gotową masę budyniową owińcie folią spożywczą do ostudzenia, aby nie powstał kożuch. Dopiero całkowicie ostudzoną masę połączcie stopniowo z utartym masłem.
Miodownik z masą budyniową możecie w dowolny sposób udekorować. Polecam zrobić polewę kakaową, wylać na ciasto i wtedy całość oprószyć wiórkami kokosowymi lub pokrojonymi drobno orzechami.
1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i razem siekam. Następnie dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto dzielę na pięć równych części. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Piekę kolejno 5 jednakowych placków. Placki piekę po około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200 ml. Pozostałe mleko zagotowuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczam budynie, dodaje mąkę oraz żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram.
3. Masę dzielę na cztery równe części. Przygotowaną masą przekładam kolejno upieczone placki, lekko je dociskając.
4. Polewa: Margarynę gotuję 2 minuty razem z cukrem, wodą i kakao. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki.