Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Miodownik z masą budyniową

5.0
(50)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Miodownik z masą budyniową, z wyczuwalną waniliową nutą i aksamitną konsystencją. Sprawdź, co zrobić, aby masa wyszła idealnie gładka. 

Składniki:

Ciasto miodowe:

mąka
65 dag
masło
25 dag
jajko
3 sztuki
cukier
1 szklanka
miód
2,5 łyżki
Soda oczyszczona Prymat
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat

Masa budyniowa:

mleko
750 mililitrów
budyń waniliowy
3 opakowania
cukier waniliowy
2 opakowania
Sklep Prymat
cukier
2,5 łyżki
żółtko jajek
3 sztuki
mąka pszenna
3 łyżki
masło
20 dag

Polewa:

margaryna
1 łyżka
cukier
1,5 łyżki
woda
1,5 łyżki
kakao
1,5 łyżki
wiórki kokosowe
do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z masą budyniową

Mój ulubiony przepis na miodownik z masą budyniową. Aby masa wyszła idealnie gładka nie zapomnij o mieszaniu jej przez cały czas gotowania. Temperatura gotowania masy nie może być zbyt wysoka, abyście mieli czas na rozcieranie ewentualnych grudek. Najlepiej do tego wykorzystać trzepaczkę. Gotową masę budyniową owińcie folią spożywczą do ostudzenia, aby nie powstał kożuch. Dopiero całkowicie ostudzoną masę połączcie stopniowo z utartym masłem. 

Miodownik z masą budyniową możecie w dowolny sposób udekorować. Polecam zrobić polewę kakaową, wylać na ciasto i wtedy całość oprószyć wiórkami kokosowymi lub pokrojonymi drobno orzechami. 

1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i razem siekam. Następnie dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto dzielę na pięć równych części. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Piekę kolejno 5 jednakowych placków. Placki piekę po około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200 ml. Pozostałe mleko zagotowuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczam budynie, dodaje mąkę oraz żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram.

3. Masę dzielę na cztery równe części. Przygotowaną masą przekładam kolejno upieczone placki, lekko je dociskając.

4. Polewa: Margarynę gotuję 2 minuty razem z cukrem, wodą i kakao. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki.

Zapraszam po więcej podobnych przepisów: miodownik z orzechami i masą grysikową, miodownik z serem gotowanym z wiaderka, polewa orzechowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klaudia 4 tygodnie temu
Dlaczego z budyniu zrobily sie miekkie ziemniaki ?
Zuzsmo 12.01.2024 15:37
W przepisie na masę budyniową są 3 oo budyniu, a w sposobie wykonania nie ma o nich mowy. W jakim etapie je dodać?
Doradca Smaku 24.01.2024 14:09
Zweryfikowałem przepis i naniosłem poprawkę. Dziękuję za zwrócenie uwagi!
berys18 02.02.2016 21:21
wygląda pysznie
Katarzyna47 14.11.2015 10:35
Ostatnio mam ochotę na takie ciasto.
MałaMi89 31.08.2015 22:01
U mnie znika błyskawicznie :) aczkolwiek nie ma aż tyle blatów :)
Grazyna0211 31.08.2015 18:40
smaczne ciasto dawno go nie robiłam
Wacław 31.08.2015 12:42
lubimy to ciasto nawet bardzo :-)
inka2012 31.08.2015 10:40
rewelacyjnie wygląda :)
Ewa Wojtaszko 31.08.2015 06:21
pięknie i apetycznie :)
Iwusia 30.08.2015 22:54
piękny, równiutki :)
jagoda5913 30.08.2015 22:53
lubie takie ciasto
Janina 30.08.2015 22:31
Bardzo lubimy to ciasto;)
2milutka 30.08.2015 22:28
klasyka a jakże pyszna
hahanka 30.08.2015 22:13
pysznie wyglada
Katarzyna/kate1980 30.08.2015 21:58
uwielbiam takie ciasta
misia53 30.08.2015 21:51
Równiutkie, ładne, apetyczne....
Łukasz15 30.08.2015 21:44
Pyszne ciasto
mirosława4 30.08.2015 21:03
bardzo dobre
Bernadeta1 30.08.2015 20:29
uwielbiam takie ciasto
Mama niejadka 30.08.2015 20:20
Pyszne ciasto
JulkaTomeczek 30.08.2015 19:57
Moje ulubione ciasto
Aannkaa82 30.08.2015 19:57
bardzo apetyczne ciacho :)
ania2610 30.08.2015 19:31
wygląda przepysznie, bardzo lubię !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak