MIODOWNIK Z KREMEM Z KASZY MANNEJ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • miód

    3-4 łyżki
  • masło

    1/2 kostki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    2 szt
  • Krem:

  • kasza manna

    10 łyżek
  • mleko 3,2%

    3/4 litra
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • margaryna

    1 szt
  • Polewa:

  • czekolada gorzka

    150 gram
  • śmietana kremowa 30%

    4 łyżki
  • powidła śliwkowe

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki na ciasto wsypać do miski i wyrobić mikserem na gładką jednolitą masę.Można wyrobić ręcznie na stolnicy.W zależności od tego jak grube chcemy mieć blaty ciasta,dzielimy je na 4-5-lub 6 części.Ja podzieliłam moje ciasto na 5 części.Każdą porcję ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia,na narysowany okrąg.Można ciasto upiec w kształcie kwadratu.Wszystko zależy od pomysłu.Piec w nagrzanym piekarniku do 170-180 st.C ok 10 minut.Ciasto po upieczeniu będzie miękkie,ale z chwilą jak stygnie to twardnieje.Tak po kolei pieczemy wszystkie nasze kolejne placki.
Krem: Zagotować mleko dodając na koniec cukier i kaszkę manną energicznie mieszając aby się nie przypaliło.Zdjąć z ognia i przykryć wierzch kaszki folią spożywczą tak ,aby dotykała powierzchni(nie powstanie nam w ten sposób kożuch).Jak kaszka wystygnie całkowicie (najlepiej ugotować ją wcześniej)zmiksować ją z masłem lub margaryną Kasia na gładki krem dodając po 1 łyżce.
Zimne blaty ciasta układamy na paterze i co drugi smarujemy powidłami.Układamy jeden na drugi przekładając kremem.Wierzch można przycisnąć spodem z tortownicy i obciążyć.Odstawić na kilka godzin(najlepiej na 2-3 dni)ciasto wtedy namięknie.
Przygotować polewę czekoladową.Do rondelka wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją.Zdejmujemy z ognia,dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i czekamy aż się rozpuści.Dokładnie mieszamy aby czekolada cała połączyła się ze śmietaną,studzimy aby troszkę zgęstniała i oblewamy nasze ciasto.Dekorujemy wg.własnego pomysłu i smaku.
To ciasto jest tak pyszne że nie potrzebuje zbyt dużo dekoracji,aby nie przyćmiła jego wyglądu i smaku:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 07.01.2014 18:00
rewelacyjny, i dużo warstw taki lubię
Krystyna32 07.01.2014 15:58
apetyczne ciasto
kate.500 06.01.2014 20:54
pyszne ciasto
iziona 06.01.2014 11:29
Nie robiłam na świeta i muszę to nadrobić
Beatris 06.01.2014 10:28
Wyśmienicie wygląda, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Mniam 06.01.2014 10:06
Bardzo smaczny miodownik.
fotoviderek 06.01.2014 09:53
Świetne ciacho :)
KasiaK90 06.01.2014 09:15
pyszny miodowniczek
joanna30 06.01.2014 09:11
Pychota :) uwielbiam miodowniki :)
Małgorzata9 06.01.2014 08:32
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat