Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z grysikową masą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki z górką
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
masło 100 g
kwaśna śmietana 2 łyżki
miód 3 łyżki
cukier 1/2 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa

mleko 1 l
kasza manna 10-11 łyżek
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
masło 1 kostka

polewa

śmietana 30% 180 ml
czekolada gorzka 80 g
czekolada mleczna 100 g

dodatkowo

zaparzona mocna kawa 150 ml
orzechy włoskie siekane

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z grysikową masą

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, żółtko, miód i śmietanę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto. Ciasto chłodzimy. Dzielimy je na 3 części. Wałkujemy na cienkie placki wielkości formy do pieczenia.
Krok 1 - Miodownik z grysikową masą foto
2
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 13-15 minut do zarumienienia . Wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestygnięcia.

Następnie każdy blat ciasta nasączamy zaparzoną kawą.
Krok 2 - Miodownik z grysikową masą foto
3
Masa: Na mleku gotujemy na słodko grysik - studzimy.
Grysik miksujemy z masłem na idealną masę.
Krok 3 - Miodownik z grysikową masą foto
4
Blat wkładamy do formy, nakładamy połowę masy, przykrywamy drugim baletem, wykładamy kolejną porcję masy i przykrywamy trzecim blatem.
Krok 4 - Miodownik z grysikową masą foto
5
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i podgrzewamy do uzyskania gładkiej polewy.
Krok 5 - Miodownik z grysikową masą foto
6
Polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy orzechami włoskimi.

Ciasto wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Krok 6 - Miodownik z grysikową masą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 31.10.2016 20:57
Przepysznie wygląda
Wiktoria29 01.01.2016 20:55
uwielbiam i nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciasta
Zdzisław 01.01.2016 19:05
takie desery można jeść i jeść
Madzai 01.01.2016 15:43
Pyszne :)
noninka77 01.01.2016 14:44
Apetycznie wygląda :)
bertpvd 01.01.2016 14:27
pyszne ciacho ;)
RenataZ-et 01.01.2016 14:10
jedno z moich ulubionych ciast
marenka 01.01.2016 14:10
smaczne ciasto
Futka 01.01.2016 13:09
Przepyszne ciasto! :) Palce lizać :D
Gracer 01.01.2016 13:06
super miodownik
Konczi 01.01.2016 13:00
miodownik najlepszy jest na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak