Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem

Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    2.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło lub margaryna

    10 dag
  • olej

    1 łyżka
  • mleko

    4 łyżki
  • miód prawdziwy

    4 łyżki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • cukier

    0.5 szklanki

Krem budyniowo-orzechowy:

  • masło lub margaryna

    25 dag
  • mleko

    500 mililitrów
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • orzechy włoskie mielone

    1 szklanka

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie mielone

    0.5 szklanki
  • masło lub margaryna

    1.4 łyżeczki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pysznego miodownika:

Krok 1 - Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem foto
Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.
Krok 2 - Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem foto
Pieczenie: Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone krążki studzimy.
Krok 3 - Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem foto

Krem budyniowo-orzechowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie ucieramy.

Krok 4 - Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem foto
Przekładanie: Gotowym kremem smarujemy miodowe krążki, smarujemy również boki wierzch. Na koniec całe ciasto obtaczamy w mielonych orzechach. Ciasto odstawiamy do stężenia.
Krok 5 - Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem foto
Krojenie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Najlepiej się kroi na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną od kremu.
Krok 6 - Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem foto
Smacznego życzę.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 23 cm. Ciasto można pokroić na około 20 porcji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

30.12.2018 22:03
wygląda tak smacznie..

Babeczka35

01.01.2019 18:15
Dziękuję bardzo :)

bietka

21.12.2018 19:16
Bardzo smakowity ten miodownik :)

Babeczka35

01.01.2019 18:15
Dziękuję i polecam :)

Bożena Matuszczyk

21.12.2018 12:59
Izuniu ja chyba wproszę się na święta na te pyszności do Ciebie ha ha ,co Ty na to.? U mnie w tym roku słabo ,dlatego że w pierwszy dzień świąt idziemy do córki na cały dzień, a w drugi dzień całą paczką rodzinnie od rana jedziemy do Ustronia będzie kulik i różne imprezy oraz grzane winko przy ognisku,pieczenie kiełbasek itp.;)

Babeczka35

01.01.2019 18:16
Bożenko zapraszam o każdej porze dnia i nocy :) Zapraszam na Podkarpacie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat