Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka tortowa
2.5 szklanki -
jajko
1 sztuka -
masło lub margaryna
10 dag -
olej
1 łyżka -
mleko
4 łyżki -
miód prawdziwy
4 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
cukier
0.5 szklanki
Krem budyniowo-orzechowy:
-
masło lub margaryna
25 dag -
mleko
500 mililitrów -
budyń waniliowy
2 sztuki -
cukier puder
0.5 szklanki -
orzechy włoskie mielone
1 szklanka
Dodatkowo:
-
orzechy włoskie mielone
0.5 szklanki -
masło lub margaryna
1.4 łyżeczki -
mąka pszenna
4 łyżki
Sposób przygotowania
Wykonanie pysznego miodownika:

Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.


Krem budyniowo-orzechowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie ucieramy.



Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 23 cm. Ciasto można pokroić na około 20 porcji.![]()
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się