Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
cukier
1 szklanka -
jajko
3 sztuki -
żółtko jajek
2 sztuki -
miód sztuczny
4 łyżki -
margaryna
30 dag -
mąka
4,5 szklanki -
masa
-
mleko
625 ml -
mąka
3 łyżki -
mąka ziemniaczana
3 łyżki -
cukier
1 szklanka -
żółtko jajek
3 sztuki -
cukier wanilinowy
-
margaryna
1,5 sztuki -
spirytus
1 kieliszek -
DODATKOWO:
-
powidła
1 słoiczek -
czekolada
pół tabliczki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
MASA: 550 ml mleka zagotować, w reszcie rozpuścić wszystkie składniki prócz margaryny i spirytusu. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do tego wymieszane składniki i mieszać aż zacznie się gotować masa. Odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie zimne połączyć z utarta margaryną i dodać spirytus.
Jedną część placka posmarować powidłami, dać trochę masy, przykryć drugim plackiem. Przetrzeć go powidłami i znowu dać masę, przykryć trzecim plackiem. Na sam wierzch placka dać powidła i przetrzeć pozostałością masy. Posypać startą czekoladą.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się