Miodownik królewski ze śmietanką

Miodownik królewski ze śmietanką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    3,5 szklanki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • miód

    3 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • żółtka

    2 sztuki
  • margaryna

    20 dag
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka

MASA

  • margaryna

    1 kostka
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • mleko

    500 ml
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • żółtka

    5 sztuk
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • likier adwokat

    3 kieliszki

MASA ŚMIETANKOWA

  • śmietana 30%

    600 ml
  • fix do śmietany

    2 sztuki
  • cukier puder

    3 łyżki

DODATKOWO

  • powidła

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier. Zrobić dziurkę w kopczyku i dodać do niej żółtka, jajka, margarynę, miód i sodę. Całość dokładnie posiekać nożem. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i każdą część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną margaryną blachę. Piec ok. 15 minut w 180 st. Każdą kolejną część ciasta piec ok. 10-12 minut, ponieważ piec będzie już nagrzany a ciasto szybko się piecze. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. MASA: Odlać trochę mleka, większą część zagotować. W mniejszej części rozrobić wszystkie składniki (prócz margaryny, cukru i adwokata). Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa będzie gęsta. Odłożyć do ostudzenia. Gdy będzie zimny ten budyń margarynę zmiksować z cukrem i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać adwokat. MASA ŚMIETANKOWA Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietankę fix. Pierwszą część ciasta posmarować powidłami i masą, przykryć drugą częścią ciasta i tak samo posmarować powidłami i masą budyniową a na to dać masę śmietankową. Na koniec przykryć trzecią częścią ciasta i ozdobić cukrem pudrem. Odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
pioge7
Powidła i cukier puder w sekcji DODATKOWO służą jako dodatek. Powideł może być dowolny smak (ok. 1 słoika) natomiast cukier puder służy jako dekoracja.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Michał2

15.12.2014 19:49
coś pięknego!

agnieszka214

15.12.2014 09:39
uwielbiam ciasta

Agata3

14.12.2014 20:58
rewelacja :)

RenataZ-et

14.12.2014 14:40
rewelacyjne ciacho :)

pajbek

14.12.2014 14:28
Zjadłoby się :-)

VioletoweKucharzenie

14.12.2014 14:17
ale piękne ciacho

bietka

14.12.2014 13:49
wygląda bardzo pysznie :)

mirosława4

14.12.2014 13:30
apetyczne :)

Ela_K

14.12.2014 12:40
pysznie wygląda

Ola1young

14.12.2014 12:33
apetyczne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat