Miodownik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • masło

    200 g
  • cukier puder

    200 g
  • jajka

    2 sztuki
  • miód

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    300 g
  • cukier

    100 g
  • masło

    100 g
  • miód

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

  • cukier puder

    150 g
  • masło

    300 g
  • powidła śliwkowe (węgierkowe)

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto
500 g mąki
1 kostka masła
200 g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka sody

Masa orzechowa
około 300 g orzechów włoskich posiekanych
100 g cukru
100 g masła
2 łyżki miodu

Masa budyniowa
budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale z dodatkiem 150 g cukru
300 g masła

powidła śliwkowe

Zaczynamy od ugotowania budyniu - z dodatkiem cukru pudru i odstawiamy go w chłodne miejsce, żeby wystygł.
Na stolnicy (bądź w odpowiednim mikserze) siekamy składniki ciasta. Zagniatamy i dzielimy na trzy równe części. Wkładamy na conajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy przez około 10-15 minut - do uzyskania złocistego koloru - uważając, żeby nie przypiec za bardzo! Następnie pieczemy drugi placek. W między czasie w rondelku smażymy składniki masy orzechowej i rozsmarowujemy na trzecim - jeszcze surowym - placku, który potem pieczemy.
Już chłodny budyń ucieramy z masłem.
Bierzemy pierwszy placek (ten bez orzechów) - smarujemy powidłami, potem masą budyniową, przykrywamy plackiem numer dwa, smarujemy znowu powidłami, masą budyniową i przykrywamy plackiem numer trzy - tym z orzechami. Przykrywamy ciasto folią i wstawiamy na 24h do lodówki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kupiska 08.03.2014 12:22
a ja nigdy nie jadlam takiego ciach,sama nazwa juz kusi:)
Klausia 14.04.2013 21:25
wygląda przefantastycznie :)
matesko 10.04.2013 15:17
apetycznie wygląda
Ela15 24.04.2011 19:22
pyszny
zuzanna6 16.12.2010 07:51
Jadłam podobny ,pyszny.
Grażyna13 08.11.2010 12:43
Moja siostra robi taki- pycha :)
MAŁGORZATA108 05.11.2010 17:53
Tylko się częstować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat