Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
masło lub margaryna 0,5 kostki
mąka pszenna 60 dkg
jajko 4 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik

Masło, miód i cukier podgrzać, aż składniki się rozpuszczą; przestudzić. Do miski przesiać mąkę, wlać tłuszcz z miodem i cukrem, dodać jajka, wyrabiać łyżką. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to można dodać 2-3 łyżki mleka (śmietany). Ciasto wyrabiać do chwili, aż pojawią się na powierzchni pęcherzyki. Dodać sodę wymieszaną z 2 łyżeczkami zimnej wody. Dalej wyrabiać. Do ciasta można dodać posiekane orzechy, migdały.

Przełożyć ciasto do formy do pieczenia i piec ok. 50 minut w 160 stopniach C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krysia_S 01.05.2014 17:47
Wydaje się bardzo pyszny ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak