Miodowe z jagodową chmurką

Miodowe z jagodową chmurką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • miód

    3 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyzeczki
  • jajko

    2 szt
  • margaryna

    22 dag

krem

  • budyń śmietankowy

    4 szt
  • mleko

    1 litr
  • cukier

    20 dag
  • margaryna

    11 dag

Jagodowa piana

  • konfitura z borówki

    4 łyżki
  • śmietanka

    660 ml
  • galaretka truskawkowa

    2 szt
  • wrzątek

    0,5 szkl

Masa kajmakowa

  • kajmak

    1 szt
  • margaryna

    0,5 szt
  • herbatniki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Z mąki, margaryny, miodu, sody, jajek, cukru zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części i pieczemy trzy placki na foremce o wymiarze 25/36 każdy około 15 minut.
Krem:
W niedużej ilości mleka mieszamy budyń pozostałe zagotowujemy wraz z cukrem i margaryną. Na gotujące wlewamy budyń i gotujemy do gęstości gorącym przekładamy placki.
Masa kajmakowa:
Margarynę ucieramy z kajmakiem i dajemy na wierzch ciasta, a na niej układamy herbatniki.
Jagodowa piana:
Śmietankę ubijamy i mieszamy z tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi we wrzątku. Na końcu mieszamy z konfiturą. Wykładamy na herbatniki. Wierzch można posmarować konfiturą jagodową i potrzepać delikatnie kokosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 30.12.2016 16:50
Super ciacho
Ada-Gaba 04.12.2016 21:48
znakomite ciasto
IZABELA29 08.11.2016 17:31
Moje smaki pyszne
Alex_M 07.06.2016 06:31
ale pyszne ciacho! :)
KORAL 22.05.2016 13:45
Pyszności .......
Ewelina1991 19.05.2016 13:43
kusząco wygląda!!
Wiesława1 18.05.2016 08:34
Wspaniałe ciacho
sezamek 17.05.2016 20:05
aż chciałoby się zjeść...
krokus 17.05.2016 19:55
pyszne ciasto
bietka 17.05.2016 17:33
pyszne ciasteczko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat