Miodowe skrzydełka z chili

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    10 sztuka
  • olej roślinny

    3 łyżka
  • miód płynny

    2 łyżka
  • chili w płatkach

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek posiekany

    2 ząbek
  • sos sojowy

    3 łyżka
  • sól opcjonalnie

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Podzielić na porcje. Wszystkie składniki marynaty połączyć. Marynatę dodać do skrzydełek i porządnie je natrzeć. Odstawić na 2 godziny do lodówki do przegryzienia. Zamarynowane skrzydełka wyłożyć na blaszkę z rusztem i polać pozostałą marynatą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grill i piec około 45 minut. W trakcie pieczenia mięso obrócić na drugą stronę.

Rada:
Skrzydełka będą ostrzejsze jeśli poleżą w marynacie przez całą noc.
Zamiast chili w płatkach można dodać drobno posiekaną papryczkę chili.
Do marynaty można dodać 2 łyżki pikantnego ketchupu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 16.09.2013 10:43
pychota!!!
Klausia 03.08.2013 09:58
jestem ciekawa jak smakują bo wyglądają całkiem smacznie :)
Babciagramolka 02.06.2013 10:41
To coś dla mnie
owca441 06.05.2013 16:28
świetne mięsko
Konczi 06.05.2013 14:31
wyglądają na bardzo smaczne
Grazyna0211 06.05.2013 13:54
pyszne i apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat