Miodowe paluchy pszenno-żytnie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    300 g
  • mąka żytnia

    200 g. graham
  • drożdże suche

    7 g
  • sól

    1 szczypta
  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • miód prawdziwy

    4 łyżki płynnego
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka

Dodatkowo

  • miód płynny

  • cukier kryształ

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąki z drożdżami oraz solą wymieszać razem.
Wlać wodę , olej oraz miód , wbić całe jajko oraz żółtko.
Wyrobić gładkie , odchodzące od dłoni ciasto
Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto podzielić na 6-8 kawałków w zależności od tego ile paluchów chcemy otrzymać.
Każdy kawałek rozwałkować cienko , zwinąć w rulon.

Każdego palucha posmarować po wierzchu miodem oraz posypać cukrem.
Pozostawić na kolejne 30 min.

Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ostudzić na kratce.
SzczyptaChili
Puszyste , słodkie , mocno miodowe , domowe paluchy pszenno-żytnie. Smakują wspaniale bez żadnych dodatków , ze szklanką mleka lub kakao. Najlepiej rwać je po prosty palcami , pycha.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 15.12.2016 12:08
Dziękuję :)
Ada-Gaba 10.12.2016 21:45
fajny przepis
molanka 08.12.2016 13:47
fajny pomysł
jan_mag 08.12.2016 11:43
Domowe najlepsze :)
gusia1000 08.12.2016 00:06
Pyszne i ładne.
2milutka 07.12.2016 22:35
pomysłowo i smacznie
magdow 07.12.2016 21:51
pysznie wygląda ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat