Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe paluchy pszenno-żytnie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 300 g
mąka żytnia 200 g. graham
drożdże suche 7 g
sól 1 szczypta
woda letnia 1/2 szklanki
olej rzepakowy 4 łyżki
miód prawdziwy 4 łyżki płynnego
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka

Dodatkowo

miód płynny
cukier kryształ

Porada

Puszyste , słodkie , mocno miodowe , domowe paluchy pszenno-żytnie. Smakują wspaniale bez żadnych dodatków , ze szklanką mleka lub kakao. Najlepiej rwać je po prosty palcami , pycha.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe paluchy pszenno-żytnie

Mąki z drożdżami oraz solą wymieszać razem.
Wlać wodę , olej oraz miód , wbić całe jajko oraz żółtko.
Wyrobić gładkie , odchodzące od dłoni ciasto
Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto podzielić na 6-8 kawałków w zależności od tego ile paluchów chcemy otrzymać.
Każdy kawałek rozwałkować cienko , zwinąć w rulon.

Każdego palucha posmarować po wierzchu miodem oraz posypać cukrem.
Pozostawić na kolejne 30 min.

Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ostudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 15.12.2016 12:08
Dziękuję :)
Ada-Gaba 10.12.2016 21:45
fajny przepis
molanka 08.12.2016 13:47
fajny pomysł
jan_mag 08.12.2016 11:43
Domowe najlepsze :)
gusia1000 08.12.2016 00:06
Pyszne i ładne.
2milutka 07.12.2016 22:35
pomysłowo i smacznie
magdow 07.12.2016 21:51
pysznie wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak