Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mąka pszenna
300 g -
mąka żytnia
200 g. graham -
drożdże suche
7 g -
sól
1 szczypta -
woda letnia
1/2 szklanki -
olej rzepakowy
4 łyżki -
miód prawdziwy
4 łyżki płynnego -
jajko
1 sztuka -
żółtko jajek
1 sztuka
Dodatkowo
-
miód płynny
-
cukier kryształ
Sposób przygotowania
Wlać wodę , olej oraz miód , wbić całe jajko oraz żółtko.
Wyrobić gładkie , odchodzące od dłoni ciasto
Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 6-8 kawałków w zależności od tego ile paluchów chcemy otrzymać.
Każdy kawałek rozwałkować cienko , zwinąć w rulon.
Każdego palucha posmarować po wierzchu miodem oraz posypać cukrem.
Pozostawić na kolejne 30 min.
Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ostudzić na kratce.
Puszyste , słodkie , mocno miodowe , domowe paluchy pszenno-żytnie. Smakują wspaniale bez żadnych dodatków , ze szklanką mleka lub kakao. Najlepiej rwać je po prosty palcami , pycha.![]()
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się