Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe ciasto z orzechami laskowymi

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna do pieczenia 250 gram
miód płynny 220 gram
jajko 4 sztuki
orzechy laskowe 150 gram
mąka pszenna pełnoziarnista 150 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Krem

czekolada gorzka 70% 100 gram
masło 1 łyżeczka
śmietanka kremówka 36% 200 ml

Dekoracja

orzechy makadamia lekko uprażone w piekarniku
orzechy laskowe lekko uprażone w piekarniku

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe ciasto z orzechami laskowymi

Na początek natłuszczamy tortownicę i obsypujemy ją mąką, a na spód wycinamy kółko z papieru do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy mikserem, a jak się spieni łączymy je z miodem i ucieramy jeszcze chwilę. Wbijamy jajko, ucieramy, i tak po kolei dodajemy jajka. Jak jedno połączy się z masą to dodajemy kolejne.
Mieszamy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą maślano-jajeczną dodając po łyżce suche składniki ucierając mikserem na najniższych obrotach.
Napełniamy ciastem tortownicę, wyrównujemy wierzch i pieczemy 60 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i czekamy aż zupełnie ostygnie, najlepiej na kratce.

Robimy krem: czekoladę kruszymy i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia, powoli wlewamy do miseczki z czekoladą ciągle mieszając. Zdejmujemy znad pary, studzimy i wkładamy do lodówki żeby krem zgęstniał. Smarujemy kremem wierzch i boki ciasta i dekorujemy orzechami.
I jeszcze raz wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 15.09.2014 15:20
Naprawdę fajne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak