Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe ciasto marchewkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka gryczana 1 szklanka
mąka ryżowa 1 szklanka
jaja 4 sztuki
miód 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
marchew 2 szklanki
olej rzepakowy 1 szklanka
serka mascarpone 1 opakowanie
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe ciasto marchewkowe

Marchewkę starłam na drobnych oczkach. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubiłam z miodem (ok 7 minut ubijania). Mieszając, dodawałam do jajek: olej wielkopolski, cukier waniliowy, cynamon, szczyptę soli oraz mieszankę mąk wymieszaną z proszkiem i sodą.
Dodałam marchewkę. Całość delikatnie mieszałam szpatułką.
Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki. Piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut.

Na zimne ciasto rozsmarowałam krem mascarpone. Serek wymieszałam z łyżką miodu i skórką z pomarańczy.

* zamiast mąk bezglutenowych weź mąkę pszenną jeśli nie stronisz od glutenu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.03.2017 21:00
apetycznie wygląda
Bernadeta1 26.03.2017 14:54
na pewno bardzo smaczne
Janina 26.03.2017 14:47
Pięknie się udało ;))
Grazyna0211 26.03.2017 13:54
smaczne ciasto
Malinka 25.03.2017 22:38
Świetne ciacho!
Renata9 25.03.2017 22:32
Smaczne ciacho :-)
IKrakowianka 25.03.2017 22:08
super wypiek
aga3103 25.03.2017 19:52
Pycha! Świetne ciasto :)
Ola1984 25.03.2017 19:25
Fantastycznie wygląda :) Obłędne zdjęcia :)
Mniam 25.03.2017 19:16
Jakie pyszne ciasto!
adelajda 25.03.2017 17:32
Dobre ciacho
Stenka 25.03.2017 17:06
lubię ciasta marchewkowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak