Miodowe ciasteczka z kasztanami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód płynny

    1 szkl.
  • smalec

    1 szkl.
  • kasztany jadalne

    puree 250g
  • aromat waniliowy

    do smaku
  • Kardamon mielony Prymat

    duża szczypta
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    duże
  • sól

    duża szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W malakserze zmiksować stopiony i przestudzony smalec, płynny miód, aromat waniliowy, pierw z kasztanów gotowanych, sól, jajko oraz kardamon. Do gęstej masy dodać mąkę tortową połączoną z mąką ryżową, sodą i proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować do uzyskania jednolitego dość miękkiego ciasta. Podzielić je na 3 porcje, zapakować do woreczków i chodzić w lodówce przez ok. godzinę. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć denkiem szklanki albo widelcem. Krążki za bardzo nie urosną, więc nie muszą mieć bardzo dużych odstepów na blasze. Piec max 15 min w temp 175-180°C. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić, ponieważ miód skarmelizuje i będą twarde.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat