Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe ciasteczka z kasztanami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód płynny 1 szkl.
smalec 1 szkl.
kasztany jadalne puree 250g
aromat waniliowy do smaku
Kardamon mielony Prymat duża szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko duże
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe ciasteczka z kasztanami

W malakserze zmiksować stopiony i przestudzony smalec, płynny miód, aromat waniliowy, pierw z kasztanów gotowanych, sól, jajko oraz kardamon. Do gęstej masy dodać mąkę tortową połączoną z mąką ryżową, sodą i proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować do uzyskania jednolitego dość miękkiego ciasta. Podzielić je na 3 porcje, zapakować do woreczków i chodzić w lodówce przez ok. godzinę. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć denkiem szklanki albo widelcem. Krążki za bardzo nie urosną, więc nie muszą mieć bardzo dużych odstepów na blasze. Piec max 15 min w temp 175-180°C. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić, ponieważ miód skarmelizuje i będą twarde.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak