Miodowe ciasteczka

Miodowe ciasteczka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    8 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • miód

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • ocet

    2 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • Soda oczyszczona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Miodowe ciasteczka foto
W garnku rozpuścić masło, miód i cukier na koniec dodać ocet i wystudzić.
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, sodą i przyprawą do piernika do suchych składników dodać jajko i płynną mieszankę z miodem, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić najmniej 2 godziny w lodówce.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć kształty ciastek
Krok 2 - Miodowe ciasteczka foto
ja używałam do nich stempli więc dodatkowo odbiłam na nich wzorek.
Krok 3 - Miodowe ciasteczka foto
Piec w temp. 190st około 8 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 11.01.2015 15:28
Myślę, ze ocet czy sok z cytryny jak wspomniała irenka pełni funkcję spulchniacza ciasta po upieczeniu wcale się tego octu nie czuje
rzelkazag 09.01.2015 20:17
wspaniale się prezentują
irenka 09.01.2015 19:56
pyszne ciasteczka,ja dodałabym sok z cytryny
Habibi 09.01.2015 18:42
Ale cudne stempelki :)
Renata9 09.01.2015 18:34
fajne ciasteczka, ale ocet bym chyba pominęła
Kolorowa 09.01.2015 17:18
Dlaczego ocet ? Jaka jest jego funkcja ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat