Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe ciasteczka

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 8 dag
cukier 0,5 szklanki
miód 0,5 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
ocet 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe ciasteczka

Kroki postępowania

1
W garnku rozpuścić masło, miód i cukier na koniec dodać ocet i wystudzić.
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, sodą i przyprawą do piernika do suchych składników dodać jajko i płynną mieszankę z miodem, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić najmniej 2 godziny w lodówce.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć kształty ciastek
Krok 1 - Miodowe ciasteczka foto
2
ja używałam do nich stempli więc dodatkowo odbiłam na nich wzorek.
Krok 2 - Miodowe ciasteczka foto
3
Piec w temp. 190st około 8 minut.
Krok 3 - Miodowe ciasteczka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 11.01.2015 15:28
Myślę, ze ocet czy sok z cytryny jak wspomniała irenka pełni funkcję spulchniacza ciasta po upieczeniu wcale się tego octu nie czuje
rzelkazag 09.01.2015 20:17
wspaniale się prezentują
irenka 09.01.2015 19:56
pyszne ciasteczka,ja dodałabym sok z cytryny
Habibi 09.01.2015 18:42
Ale cudne stempelki :)
Renata9 09.01.2015 18:34
fajne ciasteczka, ale ocet bym chyba pominęła
Kolorowa 09.01.2015 17:18
Dlaczego ocet ? Jaka jest jego funkcja ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak