Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe ciągutki z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 100 ml
śmietanka 36% 100 ml
miód płynny 400 g
mąka 2 łyżeczki
sól szczypta
masło 70 g
orzechy włoskie 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe ciągutki z orzechami

Składniki na ok. 500g ciągutek.

W garnku mieszamy mleko, śmietankę, miód, mąkę i sól (żeby nie powstały grudki, mąkę możemy wcześniej rozmieszać w niewielkiej ilości mleka lub śmietanki). Podgrzewamy. Gdy składniki się już połączą, dodajemy masło i całość zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, do masy dodajemy posiekane orzechy i przekładamy ją do prostokątnej formy (wym. 20 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy, aż wystygnie. Kroimy na kawałki i zawijamy w papierki (można użyć np. papieru do pieczenia). Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 09.12.2012 10:58
ale świetne, przypomina mi się dzieciństwo!;D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak