miodowe ciacho z orzechami

miodowe ciacho z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    450 gram
  • cukier

    150 gram
  • jaja

    2 szt
  • masło

    150 gram
  • miód

    2 łyżki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - miodowe ciacho z orzechami foto
Z podanych wyżej składników robimy ciasto w następujący sposób. Cukier rozpuszczamy razem z miodem i masłem. Przestudzamy i dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Pieczemy w piekarniku ok 30 min w temp. 180 st.
po upieczeniu przekrajamy na pół.
Krok 2 - miodowe ciacho z orzechami foto
Masa 1.
2 łyżki mąki pszennej
100 gram cukru pudru
200 gram masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml mleka
cukier waniliowy
Mąką pszenną i ziemniaczaną połączyć, ugotować tak jak budyń na mleku. Wystudzić.Masło utrzeć z resztą składników a następnie dodawać masę mączną aż powstanie krem.
Pół masy smarujemy pierwszą część biszkoptu, resztę na górną warstwę.
Krok 3 - miodowe ciacho z orzechami foto
Masa 2.
30 dag orzechy włoskie
80 gram cukru
120 gram masła
3 łyżki miodu
Orzechy siekamy, a cukier karmelizujemy .Dodajemy do powstałego karmelu masło, orzechy i miód.
Odczekamy aż przestygnie trochę i polewamy na wierzchnią warstwę.

Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

03.05.2013 15:00
bardzo smaczne

babajaga1969

06.12.2012 21:39
bardzo dobre ciasto

Agnieszka172

27.11.2012 21:50
monisiu 1977,przejdź do kroku 2 i 3 to znajdziesz przepis na masę.

monisia1977

20.11.2012 06:12
a gdzie przepis na krem robiłaś gotowy z torebki!!!

miroslawa

20.11.2012 04:56
fantastyczne ciacho

ewelinapac

19.11.2012 22:19
mniam

sylwia / sytofala

19.11.2012 22:02
smaczności z pasieką w tle :)

iziona

19.11.2012 21:52
Piękne ciasto

Joanna46

19.11.2012 21:38
Pyszniutkie.

emeslive

19.11.2012 21:18
Bardzo smakowicie wygląda. Przepis warty polecenia!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat