Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowa szarlotka - pychota

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
woda 3 łyżki
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta
masło 75 gram
smalec 75 gram
jabłka 1 kg
cytryny 4 łyżki soku
cukier brązowy 50 gram
cynamon Prymat 1 szczypta
Goździki całe Prymat 1 szczypta
rodzynki 50 gram
orzechy laskowe 50 gram
miód 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowa szarlotka - pychota

Mąkę dać do miski, dodać cukier, sól - tłuszcz i wodę zimną. Wyrobić mikserem i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, połowę z nich pokroić w kostkę a połowę na ćwiartki. Skropić sokiem cytrynowym. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na spód i boki tortownicy. Posypać cienko bułką tartą. Ćwiartki jabłek ułożyć promieniście na cieście. Cukier wymieszać z przyprawami i bakaliami, posypać nim jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w tortownicy i polać miodem. Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak