Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miód z mniszka

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mniszek-kwiaty 500 sztuk
cukier 1 kg
woda 3 szklanki
cytryna 2 sztuki
listki melisy 5-6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Miód z mniszka

Kroki postępowania

1
Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem, kiedy będą całkowicie rozłożone. Najlepiej zebrać je z ogrodu czy łąki – miejsca oddalonego od drogi i spalin. Ja zbierałam na swojej łące. Następnie zostawiamy je na dwie godziny rozłożone – aby wszystkie robaczki z nich uciekły.
Krok 1 - Miód z mniszka foto
2
Wkładamy kwiatki do garnka,dodajemy gałązki melisy, zalewamy wodą-kwiatków nie myjemy dodajemy sok z wyciśnięty z jednej cytryny gotujemy wywar na wolnym ogniu 15 minut,po czym garnek zamykamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Krok 2 - Miód z mniszka foto
3
Po tym czasie wywar przecedzamy przez sito a następnie wyciskamy mocno przez gazę kwiatki wyrzucamy ,wsypujemy cukier,wyciskamy jeszcze sok z jednej cytryny i gotujemy na wolniutkim ogniu 2 godziny od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Krok 3 - Miód z mniszka foto
4
Rozlewamy do małych wyparzonych słoiczków okręcamy w gruby koc i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kleistość miodu zależy od czasu gotowania jeśli chcemy mieć bardziej gęsty gotujemy go dłużej.Ale po dwóch godzinach jest wystarczająco kleisty.
Krok 4 - Miód z mniszka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak