Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miód z mniszka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mniszek lekarski 10 litrowy garnek
woda tle by zakryć kwiaty
cukier 1,8 kg
cytryna 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Miód z mniszka

Kwiaty mleczy wykładamy na jasne płótno lub papier. Równomiernie rozłożone pozostawiamy na kilka godzin, by przewiędły, a ewentualne robaczki wyszły z nich.
Tak przygotowane kwiaty zalewamy wodą, tyle by zostały one zakryte. Do całość dodajemy pokrojone cytryny. Wodę wraz z kwiatami i cytrynami stawiamy na ogniu. Całość gotujemy około 0,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i studzimy (najlepiej pozostawić na noc).
Przestudzone kwiaty odcedzamy i dokładnie wyciskamy. Do powstałego syropu dodajemy cukier. Całość gotujemy do momentu jak syrop osiągnie lejącą, „miodową konsystencję”.
Gotowy miód przelewamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 09.03.2016 11:06
Jak tylko mam okazję zebrać kwiatki to też taki robię :)
Barbara13 08.03.2016 21:37
Co roku robię ten miodzik!
gosia561 08.03.2016 18:02
idealny do bułeczki z masłem
mirosława4 08.03.2016 17:59
tez taki robię najlepszy jest robiony w maju
gusia1000 08.03.2016 14:47
Też taki robię.
RenataZ-et 08.03.2016 13:45
świetny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak